Ce i-a făcut Richard Nixon lui Ion Țiriac în 1969. „Poate a fost și megalomania mea”

Andrei Cezar 03.01.2022, 16:19
Ce i-a făcut Richard Nixon lui Ion Țiriac în 1969. „Poate a fost și megalomania mea”

Puține sunt lucrurile sau persoanele care îl impresionează pe fostul mare tenismen român Ion Țiriac. Însă cele care reușesc acest lucru rămân adânc întipărite în memoria miliardarului. Unul dintre oamenii care i-au lăsat o impresie puternică magnatului a fost președintele american Richard Nixon, la o întâlnire care a avut loc în 1969.

Ion Țiriac, copleșit de personalitatea lui Richard Nixon

Întâlnirea dintre Ion Țiriac și Richard Nixon a avut loc în 1969, înaintea confruntării dintre România și Statele Unite ale Americii în Cupa Davis. Omul de afaceri a povestit cum a reușit să îl impresioneze președintele american atunci când s-au cunoscut.

În viața mea au fost doi-trei oameni care au reușit să mă impresioneze. Și nu sunt un om ușor de impresionat. Unul era Nixon, cu prezența sa veselă. Poate a fost și megalomania mea, gândindu-mă că eram în prima delegație comunistă românească care a fost primită vreodată la Casa Albă în ’69. Dar când Nixon a intrat în cameră, i-ai simțit prezența.”, a recunoscut miliardarul român.

Personalitățile care au reușit să îl impresioneze pe Ion Țiriac de-a lungul anilor pot fi numărate pe degetele de la o singură mână. În afară de Richard Nixon, mai sunt doar două persoane a căror carismă l-a fermecat pe Țiriac.

Al doilea a fost șahul Persiei. Și al treilea: Ferry Porsche. Îmi amintesc în 1984 când m-am dus să iau modelul 959. Făcuseră 200 și am ajuns la el să iau o mașină. Eram însoțit de acest băiat care tocmai câștigase Wimbledon. 17 ani, blond, nu avea permis de conducere (n.r. – Boris Becker). Și am intrat în biroul acestui domn, Ferry Porsche. Porsche mi-a făcut o impresie uriașă. Și în al doilea rând: Porsche știe să facă mașini impecabile din toate punctele de vedere.”, a mai spus Ion Țiriac, pentru revista pasionaților de Porsche.

Marele regret al lui Ion Țiriac

Fostul tenismen este unul dintre cei mai bogați români. Cu o avere estimată la 1,9 milioane de euro, Ion Țiriac se situează pe locul 3 în topul celor mai înstăriți oameni din România întocmit de revista Capital. Chiar dacă are o avere colosală, fostul mare sportiv nu este pe deplin fericit. Ajuns la 82 de ani, Țiriac s-a destăinuit și spus care este marele regret al vieții sale.

Nu i-aș putea spune nimic pentru că sunt epoci cu totul diferite. Până și Ilie Năstase, care e cu șapte ani mai mic decât mine, a trăit altfel. Eu sunt băiatul cu războiul. Am trăit războiul cu tot ce a însemnat, bombe, avioane. Și am trăit și prin anii 1950, care au fost ani grei, din toate punctele de vedere.

Dar lucrurile au mers mai departe și nu pot regreta nimic. Singurul lucru pe care totuși pot spune că îl regret este că nu mi-am putut face o familie adevărată. Să merg la serviciu la 08:00 dimineața, să termin la 17:00, să am 20 de copii care să alerge în jurul meu și așa mai departe.

Pentru că eu am fost tot timpul cu mai puțin talent și cu mai multă muncă. Am încercat întotdeauna să fiu un pic mai bun mâine decât azi. Și asta, la un moment dat, preia controlul asupra ta. Și asta înseamnă că nu îți poți împărți timpul”, a declarat miliardarul român.

Urmăriți Impact.ro și pe