Ce hobby aveau dacii. Obiectul care ne arată ce făceau strămoșii noștri în timpul liber

Beatrice Dumitru 30.12.2021, 08:18
Ce hobby aveau dacii. Obiectul care ne arată ce făceau strămoșii noștri în timpul liber

Pe acropola cetății dacice de la Ardeu a fost găsit un obiect antic, iar arheologii au încercat să descifreze tainele lui. Acesta oferă informații despre pasiunile strămoșilor noștri și cum își petreceau timpul liber. Arheologii spun că obiectul arată că ar fi fost realizat într-un atelier specializat din mediul roman.

Obiectul găsit la cetatea dacică Ardeu

Despre jocurile practicate de daci nu se știu foarte multe, dar în epoca romană acestea ocupau un loc important în viaţa cotidiană şi erau diferenţiate pe categorii de vârstă, iar obiectul găsit la cetatea dacică Ardeu arată pasiunile oamenilor din acea perioadă. Vorbind despre calitatea obiectului, arheologii spun că acesta arată că ar fi fost realizat într-un atelier specializat din mediul roman.

Printre obiectele descoperite pe acropola cetății dacice de la Ardeu se află și un zar realizat din os. Este posibil ca acesta să fi ajuns aici în urma activităților comerciale în epoca regatului dac, dar poate să aibă legătură și cu un moment istoric în care, pe culmea dealului Cetățuie de la Ardeu a funcționat un punct de observare roman.

Ce hobby aveau dacii. Obiectul care ne arată ce făceau strămoșii noștri în timpul liber
Zarul găsit pe acropola cetății Ardeu. Sursa foto: Facebook / Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva

Cele șase suprafețe au aspect lucios, lis, fiind lustruite cu mare grijă și sunt aproape egale. Pe fiecare față au fost gravate cifrele sub forma unor cercuri duble cu alveolă centrală. În interiorul șanțurilor și în alveole se conservă o substanță de culoare neagră, aderentă, prin care erau evidențiate cromatic cercurile. Distribuția semnelor, pornind de la cifra 1 spre dreapta este următoarea: 2, 6, 5; deasupra cifrei 1 fața 4, iar dedesubt 3. În aceste fel, suma cifrelor a două fețe opuse este 7. Cu ajutorul microscopului, pe suprafață se observă urme de utilizare. Mai exact, s-a putut constata că suprafețele sunt tocite, lustruite si prezintă striuri discontinui”, informează Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, pe Facebook. 

Cetatea dacică Ardeu

Cetatea Ardeu, numită și „Cetățuia” este situată pe un deal cu o altitudine de 450 m, în sudul satului Ardeu, județul Hunedoara, la aproximativ 20 de kilometri de oraşul Geoagiu. Cetatea datează din secolul I î.Hr, iar istoricii spun că avea un rol strategic, pentru că se afla pe „drumul aurului”, în apropierea vechilor exploatări aurifere din Munții Apuseni.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

În zonă au fost descoperite urmele unei fierării dacice și ale unui atelier de bijuterii, dar și numeroase artefecte, printre care o statuie a zeului Mercur şi obiecte decorative din bronz.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...