Ce greșeală a făcut Nicolae Ceaușescu. Aflase cu doar câteva zile înainte de execuție

Redacția IMPACT 07.07.2020, 09:30

Nicolae Ceaușescu habar nu avea ce greșeli a făcut chiar în anul în care a murit. Dictatorul avea o ideologie proprie, motiv pentru care nu apleca urechea, de multe ori la cele auzile în jur, cu atât mai mult la ce îi transmiteau oficialii din alte țări.

Marea greșeală a lui Nicolae Ceaușescu

Dacă ne uităm retroactiv, lanțul de greșeli făcute de ultimul lider comunist al României este unul lung și anevoios. Însă una atrage atenția chiar și acum, la 30 de ani de la moartea sa și de la instalarea unui regim democratic pe teritoriul țării noastre.

În 1989, mai multe state din blocul comunist începeau să se descătușeze de sub povara sovieticilor. Căderea Zidului Berlinului din data de 9 noiembrie 1989, unul din cele mai pregnante simboluri ale Războiului Rece, se pare că nu i-a dat de înțeles neapărat lui Ceaușescu că acest val de revolte ar putea să cuprindă și republica pe care o conduce el.

Pe 20 noiembrie 1989, „fiul iubit al poporului” primea ovațiile și aplauzele în cadrul celui de-al XIV-lea Congres, unde era reales, în unanimitate de voturi, secretar de stat al Partidului Comunist Român (PCR). Această redobândire de poziție s-a făcut pentru toată viața și nu a fost nicio surpriza pentru nimeni. Elementul surpriză a venit, de fapt, la o lună mai târziu, când aveau să în înceapă miscările de masă de la Timișoara, urmate de cele din București și din alte părți ale țării.

Dar, în tot acest timp, Nicolae Ceaușescu a fost avertizat de nemți că regimul său ar putea să se sfârșească, însă nu a i-a ascultat. Aceasta se pare că fost marea greșeală a dictatorului, o greșeală care a culminat cu începutul sfârșitului.

„Ceaușescu a refuzat să creadă în realitatea pe care i-au transmis-o nemții. I-au transmis să fie atent că va cădea. I-au spus asta în 14 decembrie 1989”, a spus Constantin Anghelache, fostul conducător al lui Dinamo pentru GSP.

Urmăriți Impact.ro și pe