Ce funcție vrea, de fapt, Dan Barna. A blocat negocierile pentru noul Guvern doar ca să o obțină

Mihai Roșoiu 12.12.2020, 17:36
Ce funcție vrea, de fapt, Dan Barna. A blocat negocierile pentru noul Guvern doar ca să o obțină

Se dau lupte grele la Vila Lac din Floreasca, acolo unde reprezentanții formațiunilor politice de dreapta negociază pentru formarea noului Guvern. Ultimele informații arată că discuțiile dintre PNL, USR – PLUS și UDMR au fost sistate, cele trei partide fiind într-un impas. Blocajul s-ar fi produs din cauza liderilor PNL și USR-PLUS. Ce funcție vrea, de fapt, Dan Barna? Se pare că aceeași pe care o vizează și Ludovic Orban, fostul premier al țării. Șeful USR ar fi blocat negocierile doar ca să obțină postul.

S-a aflat ce funcție vizează, de fapt, Dan Barna

Mai marii din USR-PLUS, PNL și UDMR s-au reunit pentru a negocia forma viitorului Guvern al României. Cu funcțiile pe masă, cele trei entități politice încearcă, din răsputeri, să-și impună liderii în cele mai importante posturi disponibile. Lupta cea mare pare să se dea între Dan Barna și Ludovic Orban. Cei doi lideri vizează aceeași postură, una foarte importantă în viitorul tablou politic autohton.

Ce functie vrea, de fapt, Dan Barna. A blocat negocierile pentru noul Guvern
Ce functie vrea, de fapt, Dan Barna. A blocat negocierile pentru noul Guvern

Din mijlocul negocierilor au răsuflat informații despre cum se desfășoară discuțiile. Cel mai fierbinte subiect este cel al numelui viitorului președinte al Camerei Deputaților. Se pare că atât Orban, cât și Barna vor să ocupe acest scaun cu greutate.

Comunicatul despre eșuarea primei runde de negocieri

După ce au discutat vreme de 7 ore, cele trei partide au pus punct primei etape a negocierilor, neajungând la un acord în ceea ce privește funcționarea viitoarei coaliții de guvernare. La puțin timp, PNL, USR-PLUS și UDMR au emis un comunicat de presă semnat de șefii de partid:

În ceea ce privește programul de guvernare, a fost stabilită structura acestuia și modul în care se armonizează programele celor trei formațiuni politice, fiind făcute progrese pe o serie de capitole. Totodată, s-au convenit coordonatele activității comune la nivel parlamentar care stau la baza funcționării majorității”, se spune în comunicatul semnat de Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor.

USR nu intră la guvernare dacă nu-i este îndeplinită cererea expresă

Pentru USR-PLUS lucrurile sunt negociabile până într-un punct. A treia forță politică a României vrea unul dintre două posturi cheie. Premierul sau președintele Camerei Deputaților trebuie să fie unul dintre membrii USR-PLUS. În cazul în care nu vor primi unul dintre aceste posturi, partidul de centru-dreapta este decis să nu intre la guvernare.

Ce funcție vrea, de fapt, Dan Barna. A blocat negocierile pentru noul Guvern doar ca să fie președinte al Camerei Deputaților. Postul e vizat și de PNL, iar, pe ultima sută de metri, și UDMR emite aceleași pretenții. Rămâne de văzut cum vor depăși acest impas cele trei partide politice, care ar putea forma noul Guvern.

Urmăriți Impact.ro și pe