Ce fel de rachete lansează rușii în Ucraina. Descoperirea făcută de britanici

Beatrice Dumitru 07.12.2022, 11:25
Ce fel de rachete lansează rușii în Ucraina. Descoperirea făcută de britanici

Forțele Rusiei au lansat  mii de rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, precum și rachete balistice cu rază scurtă și medie de acțiune de când a invadat Ucraina, pe 24 februarie. Cercetătorii britanici au descoperit ce fel de rachete folosește Kremlinul pe frontul din țara vecină, în ciuda sancțiunilor impuse de Occident.

Ce au descoperit cercetării despre rachetele Rusiei lansate împotriva Ucrainei

Responsabilii NATO susțin că armata Ucrainei folosește între 6.000 și 7.000 de obuze într-o singură zi și spus că această cantitate este uluitoare. Aceștia au mai afirmat că în timpul războiului din Afganistan, forțele NATO nu trăgeau mai mult de 300 de cartușe de artilerie pe zi. Atât Moscova, cât și Kremlinul folosesc muniție într-un ritm nemaivăzut de la al Doilea Război Mondial.

Dar cercetătorii britanici în domeniul armelor au declarat că Rusia a lovit Ucraina cu rachete de croazieră fabricate în ultimele săptămâni, sugerând că producția a continuat și la câteva luni după ce guvernele occidentale au impus sancțiuni fără precedent Moscovei. Conflict Armament Research (CAR) a declarat că experții săi se aflau la Kiev pe 23 noiembrie, când Rusia a tras în jur de 70 de rachete de croazieră, notează The Moscow Time.

Ce fel de rachete lansează rușii în Ucraina. Descoperirea făcută de britanici
Rusia fabrică rachete, în ciuda sancțiunilor occidentale.

Ce a arătat analiza cercetătorilor britanici

Analiza a două dintre rămășițele rachetelor a arătat că acestea sunt arme ghidate aer-solă Kh-101, cu semne care arată că au fost produse în perioada iulie-septembrie și octombrie-noiembrie 2022, a precizat CAR. Alte două rămășițe de Kh-101 care au lovit Kievul în iunie și octombrie au fost produse în 2018 și 2019, potrivit echipei de investigații.

Acest lucru demonstrează capacitatea Rusiei de a produce arme ghidate, în ciuda sancțiunilor asupra sectorului său tehnologic, precum și a provocărilor privind stocurile sale, au spus cercetătorii. Analizele anterioare ale CAR au arătat că rachetele de croazieră Kh-101 depind în mare măsură de componentele și tehnologiile din SUA și Europa.

Secretarul american al Apărării Lloyd Austin a susținut pe 23 noiembrie că restricțiile comerciale vor încetini capacitatea Rusiei de a produce arme ghidate de precizie.

Aceste afirmații au fost făcute din aprilie, așa că indicăm doar faptul că aceste rachete de croazieră fabricate atât de recent ar putea fi un simptom al acestui lucru, dar nu este o certitudine”, a declarat Damien Spleeters, care a condus investigația CAR, pentru The New York Times.

Rusia ar putea folosi muniții mai noi alături de cele mai vechi, pe fondul problemelor cu stocurile, a spus un analist al serviciilor secrete americane de apărare. Armatele folosesc adesea muniții mai vechi înainte de a desfășura muniții mai noi, deoarece acestea constituie cea mai mare parte din stocul lor, potrivit NYT.

Presa rusă a scris că lucrătorilor din fabricile de muniție li s-a ordonat să lucreze ore suplimentare pentru a produce mai multă muniție.

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...