Ce fel de mălai consumă românii, de fapt. APC a emis deja un avertisment

Andra Daoud 22.12.2021, 16:31
Ce fel de mălai consumă românii, de fapt. APC a emis deja un avertisment

Asociația Pro Consumatori (APC) trage un semnal de alarmă cu privire la mălaiul care se găsește pe piață și pe care îl consumă românii. Instituția a transmis, printr-un comunicat, că multe dintre sortimentele de mălai nu mai respectă compoziția de altădată a acestuia. De ce ar trebui să le evitați și la ce să fiți atenți atunci când cumpărați mălai.

Ce fel de mălai consumă românii, de fapt

APC atrage atenția asupra calității mălaiului care se găsește în magazine și transmite că unele sortimente de mălai provin din porumb modificat genetic. Acesta are o calitate nutrițională inferioară, potrivit unui studiu al unei echipe de experți de la APC, coordonați de conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Una din 7 mărci de mălai respectă compoziția de altădată a mălaiului! Una din 7 mărci de mălai conține mălai prefiert! Una din 3 mărci de mălai conține mălai degerminat! se arată în comunicatul transmis de APC.

Banalul mălai (sau făină de porumb) se obține prin măcinarea porumbului, însă trebuie să fie folosit porumb de consum (sticlos), or mulți producători folosesc porumb furajer, care are un aport nutrițional scăzut. Pentru ca mălaiul să își păstreze calitățile nutriționale, trebuie să fie mălai integral, adică să se regăsească în el toate părțile componente ale bobului de porumb.

Din păcate, în prezent se vând multe sortimente de mălai degerminat. Acest lucru înseamnă că este extras germenul din bobul de porumb, adică sunt îndepărtate enzimele și uleiurile vegetale, pentru a prelungi perioada de valabilitate a produsului la raft.

Ce fel de mălai consumă românii, de fapt. APC a emis deja un avertisment
Ce fel de mălai consumă românii, de fapt. APC a emis deja un avertisment

Ce trebuie să știți atunci când cumpărați mălai

Tipurile de mălai pe care le găsim în mazagine sunt: extra, grișat, superior și instant. Mălaiul extra și cel grișat sunt produse din porumb degerminat, în timp ce mălaiul superior are aceeași compoziție cu bobul integral de porumb. Este important să țineți cont de acest lucru atunci când cumpărați mălai, cu atât mai mult cu cât acesta este un produs foarte folosit în bucătăria românească.

De la banala mămăligă, pe care orice român o prepară în casă, până la produse din comerț, precum pufuleți, chips-uri de porumb sau fulgi de porumb, pentru care se folosește mălaiul ca materie primă. Din dorința de a obține o mămăligă fină, care să fiarbă rapid, mulți oameni folosesc mălai instant. Este adevărat că mămăliga fierbe în câteva minute, dar mălaiul nu are aceeași calitate precum cel clasic.

Secretul pentru o mămăligă gustoasă, fără cocoloașe, este să o fierbeți la foc mic. Lăsați apa să fiarbă înainte de a adăuga mălaiul și amestecați energic atunci când îl puneți, pentru a nu se forma cocoloașe. Dacă folosiți mălai obișnuit, mămăliga trebuie fiartă cel puțin 20 de minute, pentru a ieși fină și pentru a nu provoca probleme digestive. De asemenea, în apa în care faceți mămăligă puneți o linguriță de sare și un cubuleț de unt.

Urmăriți Impact.ro și pe