Ce fel de ceapă se pune, de fapt, în salată. E o greşeală des făcută în România

Ioana Bucur 20.01.2022, 08:55
Ce fel de ceapă se pune, de fapt, în salată. E o greşeală des făcută în România

Nu toate cepele sunt egale. Fiecare preparat, fiecare rețetă, fiecare combinație de produse, gusturi, texturi, vine cu propriile „cerințe”. Nu poți compara o ciorbă cu o plăcintă, corect? Dar cum știi ce soi se potrivește cel mai bine mâncării alese? Rafturile supermaketurilor sunt pline, iar opțiunile pot fi, uneori, copleșitoare pentru cei care au mai puțină experiență în bucătărie. Dar lucrurile nu sunt atât de dificile pe cât par. Află ce fel de ceapă se pune, de fapt, în salată.

A, B, C…eapă – câte un soi pentru fiecare mâncare

Galbenă, dulce, albă, roșie, franțuzească, verde…opțiunile nu sunt puține și fiecare soi are caracteristicile sale. Așadar, când mergem la cumpărături, cum ar trebui să alegem ceapa, în funcție de mâncarea pe vrem să o pregătim? Diferențierea nu este foarte greu de făcut, dacă ținem cont de câteva sfaturi simple.

Clasica ceapă galbenă este alegerea potrivită pentru preparatele de la felul principal – fripturi, mâncăruri la tavă – și poate fi folosită cu încredere și ca bază aromatică pentru supe, ciorbe, sosuri sau tocănițe. Este soiul „bun la toate”, aroma ei puternică, ușor picantă, fiind potrivită unui număr mare de preparate.

Aproape la fel de versatilă este și ceapa dulce, recomandată în cazul în care prăjim ceva în ulei sau când facem gratinate la cuptor sau mâncăruri pe bază de legume coapte. Conține mai mult zahăr și mai puțin sulf decât ceapa galbenă, ceea ce înseamnă că are o aromă mai puțin înțepătoare și puternică.

Când avem de făcut sosuri precum cel de salsa, chutney sau legume sotate la tigaie, alegerea potrivită este ceapa albă. Este ingredient vedetă al bucătăriei mexicane, având o aromă puternică, ascuțită, înțepătoare, nu prea dulce și este extrem de crocantă din cauza conținutului mare de apă din ea.

Ce fel de ceapa se pune, de fapt, in salata. E o greseala des facuta in Romania

Ce fel de ceapă se pune în salată

Dar ce fel de ceapă se pune, de fapt, în salată? Ei bine, când urmează să fie consumată crudă, varianta ideală este cea roșie. Cu o textură crocantă și un gust ușor dulceag, un pic amărui la final, este ideală pentru guacamole, pus la murat, burgeri sau grătar.

Ceapa franțuzească, numită și șalotă sau hașma, are un gust asemănător celei roșii, dar cu o aromă mai slabă. Este recomandată în sosuri, dressinguri, vinegrete, în plăcinte,în quiche-uri, în mâncărurile care implică pește și fructe de mare, în rețetele pe bază de ou.

Nu puteam termina lista fără să vorbim despre ceapa verde. Practic, nu există mâncare în care nu se poate pune, de la salate, ciorbe, tocănițe, până la plăcinte, este mereu o alegere potrivită.

Urmăriți Impact.ro și pe