Ce făcea Vladimir Putin cu câteva ore înainte să invadeze Ucraina. Discuția cu președintele Macron l-a dat de gol

Stan Filon 25.06.2022, 14:54
Ce făcea Vladimir Putin cu câteva ore înainte să invadeze Ucraina. Discuția cu președintele Macron l-a dat de gol

S-a aflat ce făcea Vladimir Putin cu câteva ore înainte să invadeze Ucraina! Cel care l-a dat de gol a fost președintele Franței, Emmanuel Macron, care a încercat mult timp să evite invadarea Ucrainei de către Rusia. Liderul de la Palatul Elysee s-a străduit să medieze conflictul și să-l facă pe Vladimir Putin să renunțe la planurile sale, care s-au concretizat într-un final în „operațiunea militară specială” din Ucraina. Regizorul francez Guy Lagache a făcut un documentar intitulat „Un preşedinte, Europa şi războiul”, care cuprinde eforturile zadarnice ale președintelui francez de a evita conflictul armat din Ucraina.

Ce făcea Vladimir Putin cu câteva ore înainte să invadeze Ucraina

Un documentar al regizorului francez Guy Lagache urmează să fie difuzat curând de televiziunea France 2. Acesta prezintă culisele diplomatice de la Palatul Elysée din ultimele şase luni și încercările lui Emmanuel Macron de a evita războiul din Ucraina.

În acest documentar apare și o convorbire purtată de  președintele francez cu Vladimir Putin, în care francezul încearcă să-l convingă pe omologul său să evite războiul și să accepte o întâlnire directă cu președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden. Discuția a avut loc înainte cu patru zile de invadarea Ucrainei, iar președintele Rusiei, despre care presa internațională scrie că suferă de diferite boli, care mai de care mai grave, se afla pe terenul de hochei. Cel puțin așa a spus liderul de la Kremlin.

Ce facea Vladimir Putin cu cateva ore inainte sa invadeze Ucraina
Ce facea Vladimir Putin cu cateva ore inainte sa invadeze Ucraina

Ce i-a cerut Emmanuel Macron lui Vladimir Putin

„Ca să nu-ţi ascund nimic, am vrut să mă duc să joc hochei pe gheaţă. Acum vorbesc cu tine de la sală”, i-a spus Vladimir Putin lui Emmanuel Macron, care îi propunea o întâlnire la vârf cu Joe Biden, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Convorbirea a durat două minute, iar președintele francez pare ferm, ofensiv, categoric, chiar dur. Vladimir Putin nu cedează, devine agasat.„Ascultă-mă”, îi spune Putin, folosind niște expresii ruseşti de politeţe din care răzbate mai mult ironia şi chiar cinismul. Preşedintele francez este cel care spune lucrurilor pe nume. „Aş dori să îmi oferi mai întâi viziunea ta despre situaţie şi dacă se poate destul de direct, aşa cum facem amândoi, să-mi spui care îţi sunt intenţiile”.

„Ce aș putea să spun? Vezi şi singur ce se întâmplă”, îi răspunde Vladimir Putin, referindu-se la acordurile de la Minsk care ar trebui să aducă pacea în estul Ucrainei. El îl acuză pe Volodimir Zelenski că a spus că vrea să se doteze cu arme nucleare. „Nu, baliverne”, comentează Emmanuel Bonne.

Ce spunea Putin despre Zelenski

„De fapt, dragul nostru coleg, domnul Zelenski, nu face nimic (pentru a le pune în aplicare). Te minte”, atacă Putin, potrivit traducerii documentarului. Liderul de la Kremlin îl acuză apoi pe omologul său francez că vrea să „revizuiască acordurile” şi cere să fie luate în considerare propunerile de pace ale separatiştilor.

Emmanuel Macron protestează: „Nu ştiu unde a învăţat consilierul tău juridic. Eu doar mă uit la texte şi încerc să le aplic!”, spune el. Vladimir Putin revine asupra acuzaţiei şi deplânge faptul că separatiştii nu sunt ascultaţi. „Nu ne interesează propunerile separatiştilor!”, tranşează preşedintele francez, adăugând că acestea nu sunt prevăzute în acord. Macron se manifestă însă şi ca mediator şi propune o întâlnire a tuturor părţilor.

„Voi cere imediat asta de la Zelenski. Situaţia pe linia de contact este foarte tensionată. Chiar am făcut apel la calm ieri cu Zelenski. Îi voi spune din nou să-i calmeze pe toţi, să calmeze reţelele de socializare, să calmeze forţele armate ucrainene. Nu ceda provocărilor de niciun fel în orele şi zilele următoare”, îi cere Macron lui Putin, pe care pare că l-a convins să aibă o întâlnire cu Joe Biden. La scurt timp, Palatul Elysée anunţa un viitor summit Biden-Putin, care nu avea să mai aibă loc.

Mai mult, la doar patru zile distanță de la această convorbire, armata rusă a invadat Ucraina, ceea ce l-a făcut pe Emmanuel Macron să spună în fața regizorului francez. „Nu l-am convins, a invadat Ucraina”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...