Ce făcea Gigi Becali înainte să fie milionar în euro. Meseria latifundiarului, de-a dreptul surprinzătoare

Andrei Cezar 26.07.2021, 17:48
Ce făcea Gigi Becali înainte să fie milionar în euro. Meseria latifundiarului, de-a dreptul surprinzătoare

De foarte mulți ani, Gigi Becali este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai înstăriți oameni din România. A câștigat capital de imagine și foarte mulți bani în special după ce a preluat clubul de fotbal Steaua București, în 2003. Însă pentru publicul larg este mai puțin cunoscut faptul că latifundiarul din Pipera a avut mai multe locuri de muncă înainte de Revoluție. Iată ce meserie avea Gigi Becali înainte de a ajunge milionar în euro.

Ce meserie avea Gigi Becali în anii comunismului

Multora dintre noi ne-ar fi greu, poate, să ni-l imaginăm pe Gigi Becali angajat într-o instituție, însă multimilionarul nu a fost toată viața lui patron. El s-a născut în comuna Zagna, din județul Brăila, pe 25 iunie 1958. Localitatea creată de comuniști special pentru persoanele deportate din Bărăgan, nu se mai află acum pe hartă.

Nu după foarte mult timp, Gigi Becali și familia lui au fost alungați din respectiva comună pentru că erau bănuiți că ar fi fost simpatizanți ai Mișcării Legionare. Așa a ajuns patronul de la FCSB să își petreacă restul copilăriei în Pipera, acolo unde tatăl său, Tase, se ocupa cu creșterea sutelor de oi.

De meseria de oier s-a declarat îndrăgostit și Gigi Becali. El a mărturisit în repetate rânduri că îi place foarte mult să își petreacă timpul liber alături de oile sale. „În tinereţe, toţi băieţii îl ştiam de Geli din Pipera”, a rememorat celebrul interpret aromân, Gicu Coadă, despre actualul patron al roș-albaștrilor.

Gigi Becali a intrat în lumea lumea fotabalului în anii `80, când îi aproviziona cu carne și lactate de calitate pe cei de la Steaua și de la echipa națională.

„Pe vremea lui Ceauşescu venea şi ne vindea brânză şi iaurt. Era ca şi acum, un personaj extravagant şi cu bani. Îi plăcea să fie mereu în prim-plan”, a povestit Gabi Balint.

Cunoscând atât de mulți oameni din lumea bună a fotbalului a fost inevitabilă întâlnirea sa cu Gică Hagi, machedon și el. În timp au dezvoltat o prietenie care durează chiar și în prezent. Mai mult decât atât, ”Regele” îi este naș de cununie lui Gigi Becali.

Și cum în vremea comunismului nu era permis să stai degeaba, fără a avea un loc de muncă, Becali a fost nevoit să se angajeze la Institutul de Cercetări pentru Componente Electronice din Băneasa. Întâi ca lăcătuș-mecanic, după care a fost transferat în secția de ionizare a apei, ocupând funcția de fochist pentru cazane de apă firbinte.

„Aşa e, am lucrat doi ani la ionizarea apei. Aveam carte de muncă, actele în regulă, tot, dar nu treceam prea des pe acolo. Când s-au prins comuniştii că doar semnez condica, m-au dat afară. Dar asta cu fochistul… nu ţin minte să fi fost încadrat la aşa ceva”, a povestit Becali, cu jumătate de gură, într-un interviu pentru Libertatea.

Ce meserie avea Gigi Becali inainte de Revolutie
Ce meserie avea Gigi Becali inainte de Revolutie

Transporta banii cu basculanta

Revoluția din 1989 l-a prins lucrând în dispozitivul de pază al unor vane şi robineţi de la subsolul clădirii. Însă banii nu-i lipseau. Avea deja o avere uriașă pentru vremea respectivă, iar sumele pe care le strângea le ascundea în pământ, pentru că nu era legal să deții atât de mulți bani în casă.

La scurt timp după ce regimul Ceaușescu a căzut, Becali a decis că este timpul să se lanseze în afaceri. Cu 200.000 de dolari moștenire și cu alți 100.000 împrumutați de la bunul său prieten Gică Hagi a început să importe TIR-uri cu blugi, țigări, săpunuri și alte bunuri. Atât de mulți bani a reușit să câștige încât îi transporta, la propriu, cu basculanta.

„Aduceam blugi, tricouri și îmbrăcăminte cu tirurile din Turcia și le băgam în angrouri. Într-o seară, după ce-am strâns banii, i-am adus cu basculanta în curte, i-am descărcat și am pus o folie peste, mi-era să nu plouă peste noapte pe ei”, a declarat Gigi Becali.