Ce fac românii pentru a avea facturi mici la curentul electric. Din ce în ce mai mulţi procedează aşa

Stan Filon 02.02.2022, 10:24
Ce fac românii pentru a avea facturi mici la curentul electric. Din ce în ce mai mulţi procedează aşa

Ce fac românii pentru a avea facturi mici la curentul electric? Ei bine, speriați de prețurile tot mai mari ale energiei electrice, mulți români au căutat și au găsit alternative. Astfel, facturile lor au scăzut mult sau chiar au devenit zero lei. Aceștia au căutat alternative verzi, iar statul i-a ajutat să găsească soluții prietenoase cu mediul. Este nevoie de o investiție mică, însă banii sunt recuperați rapid prin valoarea foarte mică a facturilor.

Iată ce fac românii pentru a avea facturi mici la curentul electric

Românii sunt nevoiți să caute alternative la energia electrică vândută de distribuitori la prețuri din ce în ce mai mari. O soluție rezonabilă o reprezintă energia venită de la soare și captată de sistemele fotovoltaice. Pe lângă faptul că este destul de ieftin să îți instalezi panouri fotovoltaice, statul îi ajută pe cei care aleg această soluție, mai ales că este prietenoasă cu mediul înconjurător.

Sunt însă și consumatori care au scos bani din propriul buzunar, pentru că au avut nevoie de o putere mai mare decât cea subvenționată de stat, însă chiar și așa, ei își vor recupera investiția în decursul a câțiva ani. Soluția adusă de panourile fotovoltaice are un preț mai ridicat deoarece este nevoie de acumulatori, însă curentul stocat va fi folosit inclusiv noaptea sau în zilele de iarnă. Chiar şi la un consum mare, nu se simte la factură.

Iata ce fac romanii pentru a avea facturi mici la curentul electric
Iata ce fac romanii pentru a avea facturi mici la curentul electric

Ce se întâmplă dacă produci mai multă energie decât ai nevoie

Mai exact, trebuie să știți că pentru o locuinţă în care se află un frigider, unul sau două televizoare, maşină de spălat şi alte electrocasnice mici, consumul este sub 3 Kilowaţi-Oră. Asta înseamnă că toate aceste gospodăriile se pot încadra în finanţarea de la stat, care este în limita a 20.000 de lei. Este adevărat că cei care aleg această soluie trebuie să contribuie și ei cu 2-3 mii de lei, pentru a avea un sistem fotovoltaic ce le asigură consumul atâta timp cât afară este lumină.

Trebuie să mai știți că facturile se compensează, dacă sistemul instalat de dumneavoastră produce mai mult decât consumă casa. Energia generată în plus este cumpărată de furnizor şi, în cele mai multe cazuri, aceste tranzacţii duc către o echilibrare a consumului de pe zi cu cel de pe noapte.

Cei mai mulți care apeleaz la programul guvernamental „Casa Verde” sunt românii care locuiesc la casă, însă și cei de la bloc au șanse reale să se înscrie în program, dacă se asociază cu ceilalți locatari pentru a beneficia de banii de la stat pentru soluții verzi pentru producerea energiei electrice.

Urmăriți Impact.ro și pe