Ce fac banii! Un pod celebru din Rotterdam va fi demontat. Totul pentru un iaht al lui Jeff Bezos

Ioana Bucur 03.02.2022, 10:27
Ce fac banii! Un pod celebru din Rotterdam va fi demontat. Totul pentru un iaht al lui Jeff Bezos

Mai contează promisiunile, istoria sau moștenirea culturală când vine vorba despre bani? Un pod celebru din Rotterdam va fi demontat pentru a permite trecerea unui iaht al lui Jeff Bezos – cel mai mare cu vele din lume, cu o valoare de aproximativ 430 de milioane de dolari. Ce spun oficialii olandezi și cine va suporta costurile operațiunii contestate vehement de experți în istoria locală: „Există limite cu ceea ce poți și ar trebui să faci”.

Pod celebru din Rotterdam, demontat parțial pentru iahtul lui Jeff Bezos

Inaungurat în 1927, avariat în Al Doilea Război Mondial, în timpul bombardamentului de la Rotterdam din mai 1940, podul Koningshavenbrug este un adevărat simbol al orașului.

Construcția impresionantă din oțel, cunoscută și ca „De Hef”, a fost renovată în 2017, moment în care consiliul a promis că podul nu va mai fi demontat niciodată. Doar că promisiunile par făcute pentru a fi încălcate.

Celebrul pod din Rotterdam ar trebui să fie demontat, parțial, pentru a permite trecerea iahtului miliardarului american Jeff Bezos. Koningshavenbrug este situat mult prea jos deasupra unui canal pentru ambarcațiunea uriașă când secțiunea centrală este ridicată la înălțimea maximă, notează presa olandeză.

Iahtul lui Jeff Bezos este fabricat în această perioadă pe șantierul naval Oceano din Alblasserdam, în apropiere de Rotterdam.

Ambarcațiunea ar trebui să treacă în vara acestui an pe sub podul Koningshavenbrug. Pentru a rezolva această „problemă”, Oceano și Bezos au abordat consiliul pentru a demonta temporar podul pe cheltuiala lor.

Un pod celebru din Rotterdam va fi demontat. Totul pentru un iaht al lui Jeff Bezos
Podul Koningshavenbrug

„Este singura rută spre mare”

„Este singura rută spre mare”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Primăriei din Rotterdam. Se pare că oficialii orașului sunt dispuși să accepte solicitarea, precizând că decizia a fost luată ținându-se cont de importanţa economică şi de locurile de muncă create pentru construcţia navei. Cu toate astea, situația este vehement criticată de experți în istoria locală.

„Locurile de muncă sunt importante, dar există limite cu ceea ce poți și ar trebui să faci cu moștenirea noastră industrială”, a spus Ton Wesselink de la societatea de istorie locală Historisch Genootschap Roterodamum.

Marcel Walravens, liderul proiectului, a precizat că este o chestiune pragmatică și că speră că secțiunea de mijloc a podului va fi îndepărtată doar pentru o zi, cu pregătirea adecvată.

„Este vorba despre o navă cu catarge înalte care nu poate trece pe sub pod. Singura alternativă este să eliminați secțiunea din mijloc”, a spus el, potrivit Dutch News.

Cu o valoarea estimată de 430 de milioane de dolari și o lungime de 127 de metri, ambarcațiunea lui Jeff Bezos va fi cel mai mare iaht cu vele din lume atunci când va fi livrat în acest an, potrivit Boat International.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...