Ce este SWIFT și cât de afectată ar fi Rusia dacă s-ar impune scoaterea ei din sistem. Mai mulți lideri ai lumii cer sancțiunea drastică

Ana Anitoiu 25.02.2022, 17:52
Ce este SWIFT și cât de afectată ar fi Rusia dacă s-ar impune scoaterea ei din sistem. Mai mulți lideri ai lumii cer sancțiunea drastică

Președintele american Joe Biden a declarat, joi, că deși Europa nu își dorește în acest moment, scoaterea Rusiei din SWIFT este întotdeauna o opțiune, în contextul în care mulți lideri ai lumii cer sancționarea drastică a Moscovei după invazia în Ucraina. Iată ce este acest sistem și ce efecte ar avea o asemenea decizie.

Ce este SWIFT

Unii consideră că scoaterea Rusiei din SWIFT ar reprezenta „opțiunea nucleară” în privința sancțiunilor impuse Moscovei după invadarea Ucrainei. Ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba, i-a cerut joi Occidentului să ia această măsură.

Însă, Uniunea Europeană nu s-a hotărât dacă să o înlăture sau nu pe Rusia din SWIFT. Președintele american a declarat că sancțiunile propuse de SUA referitoare la toate băncile ruse vor avea consecințe la fel de dure sau chiar mai severe decât luarea acestei decizii.

​SWIFT, adică Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, în limba engleză, n.r.) este un conglomerat bancar ce a fost înființat în anul 1973 de bănci din 15 țări, sub umbrela unei cooperative belgiene.

Scopul fondării acestui sistem, cu sediul în Belgia, a fost de a înlocui rețeaua telex. Înainte, ordinele de plată se scriau de mână sau bătute la mașină pe un formular. Apoi, documentul se împăturea, se punea într-un recipient și se trimitea prin intermediul unui tub vidat la departamentul de autorizare, situat la etajul de deasupra. La un moment dat, blocarea unui astfel de tub a dus la blocarea procesării unei plăți. Sistemul devenise depășit.

Ce este SWIFT si cat de afectata ar fi Rusia daca s-ar impune scoaterea ei din sistem
Deconectarea Rusiei de la SWIFT, luata in considerare. Foto: unsplash.com

În prezent, peste 11.000 de instituții financiare folosesc SWIFT ca să trimită în siguranță mesaje și ordine de plată, potrivit edition.cnn.com. Mai exact, transferul SWIFT reprezintă o tranzacție financiară între două bănci din țări diferite. Banii sunt trimiși virtual, în baza unui mesaj de la bancă către o alta.  SWIFT trimite ordine de plată ce trebuie să fie decontate. Începând din anul 2018, aproximativ o jumătate dintre toate plățile transfrontaliere de mare valoare din toată lumea au folosit această rețea.

La conducerea SWIFT se află un consiliu format din 25 de persoane, printre care se numără și economistul Eddie Astanin, președintele Comitetului executiv al depozitarului central de decontare din Rusia. De altfel, societatea s-a descris drept o instituție neutră ce funcționează pentru binele comunității sale. Aceasta are obligația de a respecta legislația din Belgia și pe cea a Uniunii Europene.

Cât de afectată ar fi Rusia dacă ar fi scoasă din SWIFT

Excluderea Rusiei din SWIFT ar face să fie aproape imposibil pentru instituțiile financiare să trimită bani din sau spre această țară. Prin urmare, ar avea loc un șoc brusc pentru companiile rusești și pentru clienții lor străini, mai ales pentru cumpărătorii de petrol și pentru exporturile de gaze naturale – tranzacții ce se fac mai ales în dolari americani.

Un specialist citat de CNN a declarat că deconectarea Rusiei de la SWIFT ar distruge toate tranzacțiile internaționale, ar declanșa volatilitatea cursului valutar și ar provoca ieșiri masive de capital. În 2014, fostul ministru rus de Finanțe, Alexei Kudrin, a estimat că această decizie ar reduce economia Rusiei cu 5%.

Pe de altă parte, șeful unei mari bănci din Rusia VTB, a declarat în urmă cu ceva timp că în cazul în care țara sa ar fi exclusă din SWIFT, ar putea folosi alte canale pentru plăți, precum telefoane, aplicații de mesagerie sau e-mailuri.

În plus, băncile din Rusia ar putea să direcționeze plățile prin țări ce nu i-au impus sancțiuni, de exemplu China, care și-a creat propriul sistem de plăți pentru a rivaliza cu SWIFT. Acesta se numește CIPS.

Prima țară exclusă din SWIFT

Rusia nu ar fi prima țară exclusă din SWIFT, în urma declanșării unui război în Ucraina. Există un precedent. Iranul a fost scos în 2012, după ce programul său nuclear a atras sancțiuni din partea Uniunii Europene. Astfel, această țară a pierdut aproape o jumătate din veniturile din exportul de petrol și 30% din comerțul exterior.

Conform aceluiași specialist citat de CNN, în cazul în care Rusia ar fi exclusă din SWIFT, în afară de Moscova, cel mai mult ar avea de pierdut Statele Unite ale Americii și Germania, pentru că băncile lor sunt cele ce comunică cel mai des cu bănci din țara vizată de posibilitatea aplicării acestei sancțiuni.

George Ivașcu, despre apariția lui Carmen Simionescu în serialul Clanul
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...