Aurora boreala este un fenomen spectaculos de lumină, care poate fi observat pe cerul nopții în emisfera nordică și în cea sudică. Aurora din emisfera sudică este cunoscută sub denumirea de „aurora australă”. Atât aurora boreală, cât și cea australă sunt aurore polare, deoarece apar în apropierea polilor magnetici ai Pământului. Află în continuare ce este o auroră boreală și cum se produce acest fenomen.
Aurora boreala i-a fascinat pe oameni încă din cele mai vechi timpuri. Dar cu toată frumusețea sa, acest spectacol de lumini este un eveniment destul de violent. Particulele energizate de la soare se lovesc în atmosfera superioară a Pământului cu viteze de până la 72 milioane km/h, însă câmpul magnetic al planetei noastre ne protejează.
Pe măsură ce câmpul magnetic al Pământului redirecționează particulele către poli, procesul se transformă într-un fenomen atmosferic incredibil. Aurorele apar atunci când particulele încărcate (electroni și protoni) se ciocnesc cu gazele din atmosfera superioară.
Ce este o auroră boreală? Aceste ciocniri produc fulgere minuscule care umplu cerul cu lumină colorată. Pe măsură ce miliarde de fulgerări apar în succesiune, aurorele par să se miște pe cer. Câmpul magnetic al Pământului orientează particulele încărcate către poli. Forma câmpului magnetic al Pământului creează două ovale aurorale deasupra polilor magnetici. De aceea aurorele apar aproape în fiecare noapte pe cerul din emisfera nordică, din august până în mai.
Câmpul magnetic al planetei noastre formează un scut invizibil care ne protejează de vântul solar. Din când în când, vântul solar devine mai puternic și pătrunde în câmpul magnetic al Pământului. Fluxul de particule interacționează cu gazele din câmpul magnetic (magnetosferă), generând aurore incredibile.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]De asemenea, din cauza vântului solar, uneori liniile câmpului magnetic se reconectează pe partea opusă a Pământului. Se retrag apoi ca o bandă elastică, trimițând cantități mari de energie înapoi către polii Pământului. Acest fenomen, numit reconectare magnetică, creează afișări uimitoare de aurore.
Ce este o auroră boreală? De cele mai multe ori, aurorele au tonuri de galben-verzui, acestea fiind produse de coliziunea cu moleculele de oxigen. În schimb, aurorele albastre sau albastre-purpurii se produc în urma coliziunii particulelor provenite de la Soare cu moleculele de azot. Uneori apar și aurore roșii, însă cele mai rare sunt cele galbene și violet.
Oamenii de știință susțin că aurorele polare pot apărea oriunde pe Glob. Cu toate acestea, ele sunt văzute cel mai bine din „zona aurorală”, adică pe o rază de aproximativ 2.500 km în jurul polilor magnetici ai pământului. Aceasta cuprinde majoritatea destinațiilor din Cercul Arctic, inclusiv nordul Norvegiei, Suedia, Finlanda, Canada, Alaska și Rusia, precum și Svalbard, Islanda și Groenlanda.
În perioadele deosebit de puternice de vânt solar numite furtuni geomagnetice, aurora boreală se poate deplasa mult mai spre sud. Totuși, este incredibil de dificil de prezis când ar putea apărea aceste furtuni, așa că pentru a vedea o aurora boreală trebuie să vizitezi destinațiile unde fenomenul are loc cel mai frecvent.
Răspunsul este foarte simplu: oricând e întuneric afară. Fenomenul apare de obicei în rafale scurte de 15 până la 30 de minute, iar acele explozii pot avea loc oricând, chiar și în mijlocul zilei. Din punct de vedere statistic, cele mai mari șanse de a vedea o auroră boreală sunt în intervalul 22:00 – 02:00.
Dacă călătorești către o destinație cunoscută pentru vizionarea aurorelor boreale, unitatea unde te cazezi îți poate oferi informații din acest punct de vedere. În caz contrar, fii pregătit să stai treaz toată noaptea cu ochii pe cer. În schimb, dacă vizitezi o destinație nordică în mijlocul iernii, ai toate șansele să prinzi o noapte polară, adică 24 de ore de întuneric. În această situație, poți vedea o auroră boreală în orice moment din zi.