Ce este interzis să faci în timpul examenului de la Evaluarea Națională 2022. Cu ce nu au voie elevii în sală

Elena Avramescu 14.06.2022, 08:41
Ce este interzis să faci în timpul examenului de la Evaluarea Națională 2022. Cu ce nu au voie elevii în sală

Ce nu au voie să facă elevii la Evaluarea Națională 2022, care se va desfășura în perioada 14-17 iunie 2022. În acest sens, elevii trebuie să țină cont de mai multe reguli, altfel riscă să fie eliminați din examen, iar lucrarea lor să fie anulată. Aceștia vor primi rezultatele finale la data de 23 iunie 2022.

Evaluarea Națională 2022. Ce nu trebuie să facă elevii în sala de examen

Elevii vor intra în sala de examen la ora 8:30, iar subiectele vor fi împărțite la ora 9:00, după care elevii au la dispoziție două ore pentru rezolvarea subiectelor, din momentul în care le primesc. Candidații pot preda lucrarea după cel puțin o oră de la începerea examenului.

În plus, toate sălile de examen, sălile unde vor fi multiplicate foile de examen sau sălile unde elevii își vor depozita bagajul vor fi supravegheate cu sisteme audio-video. Chiar și în sălile unde vor fi depozitate examenele vor fi montate astfel de sisteme.

Elevii nu au voie să comunice între ei, să copieze sau să transmită colegilor ciorne sau schițe, iar candidații nu pot primi nici din alte surse ajutor. Pentru a rezolva subiectele examenelor candidații au voie să folosească doar un pix cu pastă albastră sau stilou cu cerneală albastră. Însă pentru schițe și desen aceștia au voie să folosească creion cu mină neagră. Dacă nu vor respecta aceste reguli, elevii riscă să le fie anulată lucrarea.

Elevii nu au voie să intre în sala de examen cu penare, manuale, dicționare, formulare, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați. De asemenea, este interzis să aibă asupra lor telefoane mobile, căști sau alte mijloace electronice de calcul sau comunicare care permit conectarea la internet sau la rețelele de socializare care ar putea ajuta la rezolvarea subiectelor.

Elevii care nu respectă aceste reguli vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele folosite sau dispozitivele găsite au fost sau nu introduse de ei în sala de examen. Elevii care sunt eliminați din examen din cauză că au folosit obiecte interzise vor primi nota 1 la proba respectivă, pe lucrarea scrisă.

„Încălcarea regulilor menționate la alin. (3)- (5) va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidații respectivi sunt eliminați de la proba respectivă, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materiale interzise/ciorne/foi din lucrările scrise etc.”, se arată în ordinul Ministrului Educației, în articolul 7.

La ce ora incepe examenul de Evaluare Nationala 2022. Orarul probelor 1
Model examen la Evaluarea Nationala 2022

Programul probelor la Evaluarea Națională 2022:

  • 30 mai – 3 iunie 2022 – Înscrierea la evaluarea națională;
  • 3 iunie 2022 – Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a;
  • 14 iunie 2022 – Limba și literatura română – probă scrisă;
  • 16 iunie 2022 – Matematica – probă scrisă;
  • 17 iunie 2022 – Limba și literatura maternă – probă scrisă;
  • 23 iunie 2022 (până la ora 14:00) – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor;
  • 23 iunie 2022 (ora 16:00-ora 19:00);
  • 24 iunie 2022 (ora 8:00-ora 12:00) – Depunerea contestațiilor;
  • 24 iunie-29 iunie 2022 – Soluționarea contestațiilor;
  • 30 iunie 2022 -Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor.

Primele rezultate de la Evaluarea Națională se vor afișa la data 23 iunie, iar elevii au la dispoziție două zile pentru depunerea contestațiilor. După soluționarea contestațiilor, elevii vor primi rezultatele finale la data de 30 iunie 2022.

Cum se calculează media finală la Evaluarea Națională 2022

Media generală pentru admiterea la liceu se calculează ca o medie aritmetică după formula MA = 0,2 × ABS + 0,8 × EN, unde MA reprezintă media de admitere, ABS reprezintă media generală de absolvire a claselor a V- VIII, iar EN este media generală obținută la evaluarea națională, la cele două materii de examen.

Media la Evaluarea Națională 2022 se calculează adunând media generală obținută la evaluarea naţională, care are o pondere de 80%, cu media generală de absolvire a claselor V-VII, care are o pondere de 20%, iar rezultatul urmează să se împartă la doi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...