Ce este interzis să facă românii începând cu 4 iulie. Se dau amenzi de până la 2.000 de lei

Antonia Iacobescu 04.07.2021, 11:26
Ce este interzis să facă românii începând cu 4 iulie. Se dau amenzi de până la 2.000 de lei

Legea privind alăptarea în public a intrat în vigoare în cursul zilei de sâmbătă, 3 iulie. Cei care nu o respectă și vor discrimina femeile care alăptează vor putea fi sancționați, iar amenzile ajung până la 2.000 de lei. Proiectul de lege a fost votate zilele trecute de Camera Deputaţilor.

Legea privind alăptarea în public a fost adoptată

Mămicile vor putea sta liniștite de acum înainte! Legea care permite alăptarea în public a mamelor a intrat în vigoare. Persoanele care se vor opune acestei situații vor primi amenzi chiar și până la 2.000 de lei, conform noii legi adoptate de Camera Deputaţilor.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea unor măsuri privind prevenirea discriminării mamelor care alăptează, precum şi combaterea încălcării dreptului la hrană al copiilor.

S-a propus reglementarea regimului sancţionator pentru unele fapte care au legătură cu alăptarea copilului până la 24 de luni în spaţiul public.

Ce este interzis să facă românii începând cu 4 iulie. Se dau amenzi de până la 2.000 de lei
Se dau amenzi de până la 2.000 de lei

Ce amenzi riscă cei care discriminează mamele

De reținut este faptul că, fiecare contravenție de lege se sancționează în funcție de persoana care produce fapta. Dacă fapta este comisă de o persoană fizică, amenda se ridică de la 100 de lei și poate ajunge până la 500 de lei, scrie Capital.ro.

Și amenzi de la 1.000 de lei la 2.000 lei, dacă fapta este săvârşită de o persoană juridică sau de către o entitate înregistrată la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Legea privind alăptarea în spaţii publice a fost publicată joi, 1 iulie 2021, în Monitorul Oficial nr. 651. Alina Gorghiu, senator PNL, a mărturisit că nu vrea ca mamele să mai sufere din cauza reacțiilor discriminatorii.

„Nicio mamă nu va mai trăi cu teama de umilire publică provocată de reacţiile discriminatorii ale unora”, spunea, la momentul adoptării, senatorul PNL Alina Gorghiu.

Ce se va considera contravenție

  • evacuarea dintr-un spaţiu public a unei mame care are dreptul de a se afla în acel spaţiu şi care alăptează un copil;
  • interzicerea, în orice mod, a alăptării în spaţiile publice a unui copil;
  • refuzul furnizării de servicii unei persoane pentru că alăptează un copil, în condiţiile în care persoana are dreptul de a beneficia de serviciul respectiv.

„Autorii acestor infracţiuni grave vor răspunde penal, indiferent de termenul care a trecut de la săvârşirea faptei. Parlamentul a votat în acest sens. Este un alt semnal important care confirmă că pentru actuala majoritate, siguranţa oamenilor, în special a minorilor, este o prioritate. Şi şansa României de a nu mai avea cazuri de genul celor de la Ţăndărei sau cauze de genul Al-Nashiri contra României, dar şi de a nu mai vedea ţara noastră în top la capitolul agresiuni sexuale împotriva minorilor sau la numărul de per-soane traficate”, a afirmat senatoarea PNL Alina Gorghiu, una dintre iniţiatoarele proiectului, printr-un comunicat de presă.

Urmăriți Impact.ro și pe