Ce este focul lui Sumedru, distracția care i-a costat pe argeșeni 60.000 de lei în amenzi din partea Poliției

Daniela Alexandru 27.10.2020, 13:23
Ce este focul lui Sumedru, distracția care i-a costat pe argeșeni 60.000 de lei în amenzi din partea Poliției

În ciuda faptului că zilnic de depășesc recorduri peste recorduri ale noilor cazuri de coronavirus, oamenii încă nu par să conștientizeze gravitatea bolii și importanța măsurilor de protecție individuală. Este și cazul mai multor persoane din localitatea argeșeană Dragoslavele care au participat la Focul lui Sumedru.

Ce este „Focul lui Sumedru”. 60.000 de lei i-a costat distracția pe argeșeni

20 de persoane s-au distrat la o manifestare tradiţională cunoscută sub denumirea de „Focul lui Sumedru”, interzisă de autorităţile judeţene pe fondul pandemiei cu noul coronavirus. În ciuda interdicțiilor, oamenii s-au adunat, dar polițiștii au fost cu ochii pe ei și i-au amendat cu 60.000, ceea ce înseamnă circa 3.000 de lei de persoană.

„Poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Rucăr au depistat 20 de persoane, cu vârste cuprinse între 16 şi 46 de ani, din comuna Dragoslavele, care nu au respectat prevederile Hotărârii CJSU nr. 48/19.10.2020, prin care se interzice organizarea şi desfăşurarea în spaţii deschise a oricărui eveniment de tipul ‘Focul lui Sumedru’, organizând şi participând, în spaţiul public, la o astfel de activitate”, se precizează într-un comunicat transmis de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeş.

„Focul lui Sumedru” este o manifestare tradiţională, organizată în special în zona Muscelului cu ocazia sărbătorii Sfântului Dimitrie, ocrotitorul păstorilor. Obiceiul se mai păstrează în sate din județele: Argeș, Dâmbovița, Vâlcea sau Călărași. Oamenii obișnuiesc să aprindă focuri în curți sau pe dealuri, peste care copiii sar pentru a fi sănătoşi, iar tinerii ca să se căsătorească. Femeile mai înaintate în vârstă, în special cele din mediul rural, obișnuiesc să împartă covrigi, nuci, mere, pâine, struguri și prune uscate tuturor celor care sar peste foc.

Interzis și Halloween-ul

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Argeş a decis, pe 19 octombrie, interzicerea organizării unor evenimente tradiţionale care ar implica prezenţa unui număr mare de persoane, pentru a limita răspândirea noului coronavirus.

„Începând cu data de 20 octombrie, pe raza administrativ-teritorială a judeţului Argeş se interzice organizarea şi desfăşurarea în spaţii deschise a oricărui eveniment şi/sau activitate tradiţională de tipul Focul lui Sumedru, Halloween şi alte asemenea, care generează aglomerări de persoane”, a informat atunci Instituţia Prefectului Argeş.

Urmăriți Impact.ro și pe