Ce este dispus să facă Ludovic Orban pentru ca Traian Băsescu să nu candideze la Primăria Capitalei. Decizia de ultimă oră

Raluca Juncu 04.08.2020, 09:33
Ce este dispus să facă Ludovic Orban pentru ca Traian Băsescu să nu candideze la Primăria Capitalei. Decizia de ultimă oră

Deși inițial, în urmă cu câteva luni, candidatura la primăria Capitalei din partea lui Traian Băsescu nu era decât la nivel de zvon, fostul președinte și-a anunțat acum intrarea în cursa pentru alegerile locale. Dar lucrurile nu au mers conform așteptărilor.

Acordul dintre Ludovic Orban și PMP

În încercarea de a face o alianță cu PNL și USR pentru alegerile locale, Traian Băsescu, venit din partea PMP s-a lovit de un refuz din partea grupării fondate de Nicușor Dan, despre care fostul președinte al României spunea că „își dorește ca Nicușor Dan să fie văduvit de aceste 10 procente în competiția cu Firea”.

„Noi am așteptat să intrăm în alianță cu PNL și USR. Am aflat ieri că nu se poate (…) Eu nu prea știu să pierd, n-am învățat treaba asta în politică și dacă intru în competiție o să fac tot ce se poate să câștig. Pe de altă parte, obiectivul meu major este să dau o mână de ajutor PMP-ului, dar poate că vreau să dau și o lecție USR-ului”, a declarat Traian Băsescu zilele trecute, la Digi24.

Mai mult, și PNL a încercat să blocheze alianța care s-ar putea forma pentru a-l susține pe Traian Băsescu. Ludovic Orban se pare că i-ar fi propus lui Eugen Tomac, liderul PMP, mai multe funcții în viitorul Guvern liberal, dar și în primăriile de sector câstigate de PNL. Toate acestea cu o singură condiție: Traian Băsescu să nu candideze la Primăria Municipiului București, scriu pe surse jurnaliștii de la Adevărul.

Premierul negociază acum cu liderul PMP pentru a nu îl arunca sub nicio formă pe Traian Băsescu în cursa pentru alegerile locale, în încercarea de a securiza candidatura lui Nicușor Dan. Calculele realizate de liberali arată că o posibilă candidatura din partea fostului președinte al țării ar rupe mai multe procente din voturile dreptei, motiv pentru care victoria lui Nicușor Dan nu ar mai putea fi văzută ca pe ceva sigur.

„Ar fi absurd să pierdem primăria din cauza PMP, dar Băsescu e imprevizibil. Nu va avea nimic de pierdut (…) Problema e că nu ştim încă cine va candida de la ProRomânia. Dacă intră Ponta, sigur că ia mai mult de la Firea. Dar dacă vine cu un candidat mai puţin notoriu, atunci Băsescu poate înclina decisiv balanţa în defavoarea lui Nicuşor Dan. Cel mai bine e să ajungem la o înţelegere cu PMP”, susţin surse din conducerea PNL pentru Adevărul.

Sursa foto: Inquam Photos

Urmăriți Impact.ro și pe