Ce este certificatul de conformitate auto pentru înmatricularea unei mașini

Emanuela Pană 15.05.2021, 22:47

Ce este certificatul de conformitate auto? La ce folosește și cum îl puteți cumpăra la un preț mai mic? Toate aceste informații, plus alte detalii utile, găsiți în rândurile de mai jos.

Ce este certificatul de conformitate auto

Începând din anul 2013, persoanelor fizice și juridice care își achiziționează vehicule noi (aflate la prima înmatriculare), nu li se mai eliberează Cartea de Identitate dacă nu prezintă la Registrul Auto, odată cu celelalte acte necesare, și Certificatul de Conformitate al vehiculului, în original.

Certificat de Conformitate (COC) este un document emis pe baza regulilor unui sistem de certificare, care atestă că autovehiculul care a intrat în posesia dvs. respectă standardele CE şi are drept de liberă circulaţie în Uniunea Europeană. Acest document este esențial pentru a finaliza formalitățile de înmatriculare și este emis de serviciul de omologare a mărcii atunci când vehiculul este nou. Astfel, în momentul în care un vehicul nou părăsește fabrica, Certificatul său de Conformitate este eliberat clientului.

Prin urmare, toți cei ce cumpără autoturisme trebuie trebuie să solicite comerciantului certificatul menţionat mai sus, dealer-ul având obligaţia să-l elibereze pe loc. Este important de știut că lipsa Certificatului de Conformitate poate conduce în cele din urmă la imposibilitatea înmatriculării autoturismului.

Certificatul de conformitate este reglementat de Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformității produselor, republicată în 2008.

Citește și: Cum poți verifica online disponibilitatea numerelor de înmatriculare

Când este necesar acest document

Prezentarea la Registrul Auto Român (RAR) a Certificatului de Conformitate în original este necesară, după cum aminteam și mai sus, pentru toate vehiculele noi (autovehicule, remorci, autovehicule cu 2 sau 3 roţi, cvadricicluri, tractoare agricole sau forestiere), excepție făcând, pentru o perioadă limitată, unele autovehicule de transport marfă sau persoane şi remorci cu caracteristici speciale, sau unele vehicule care nu au fost omologate comunitar (spre exemplu, unele vehicule care provin din afara Uniunii Europene sau care au fost omologate naţional).

certificatul de conformitate auto
Ce este certificatul obligatoriu de conformitate pentru înmatricularea unei mașini

De asemenea, Certificatul de Conformitate este necesar şi în cazul vehiculelor noi care deţin omologare comunitară de tip şi care sunt achiziţionate individual din alte state, potrivit RAR. Și în acest caz, documentul trebuie solicitat de la comerciant.

Pentru a fi siguri că măsura obținerii Certificatelor de Conformitate va fi pusă în aplicare în termenul legal, fără a crea neplăceri cumpărătorilor de vehicule noi, Registrul Auto Român a desfășurat deja acțiuni de informare a producătorilor de vehicule, a reprezentanților acestora și a comercianților de vehicule privind obligațiile ce le revin“, se arăta într-un comunicat emis, cu ceva timp în urmă, de RAR.

Certificat de conformitate mai ieftin? 

Certificatul de conformitate poate fi obținut și online, fiind la distanță de câteva clicuri, și chiar mai ieftin. Procesarea cererii dvs. este rapidă, iar certificatul de conformitate auto este trimis în câteva zile.

Urmăriți Impact.ro și pe