Ce este boala limbii albastre. Tocmai a fost semnalată în România

Andrei Cezar 11.09.2020, 08:42
Ce este boala limbii albastre. Tocmai a fost semnalată în România

Boala limbii albastre (Bluetongue) a reapărut în România după o absență de mai bine de patru ani. Afecțiunea a fost confirmată la un berbec dintr-o gospodărie din județul Vâlcea. Autoritățile au luat măsuri de restricționare a circulației animalelor în zonă și au anunțat organismele internaționale despre caz.

Boala limbii albastre, reconfirmată în România, la patru ani de la dispariție

Boala limbii albastre este o afecțiune virală care afectează bovinele, ovinele și caprele, dar și alte rumegătoare. Ea se transmite prin înțepătura unor musculițe denumite culicoide. Până în prezent, au fost descoperite 24 de serotipuri ale viruslui în diferite părți ale lumii. Virulența și rata de mortalitate ale serotipurilor variază de la caz la caz.

Bluetongue se caracterizează prin: inflamarea membranelor mucoase, congestie, umflături și hemoragii, însă cele mai multe animale se vindecă de această boală. Incidența cea mai crescută a cazurilor se regăsește la ovine, în timp ce bovinele și caprele nu prezintă neapărat simptome, chiar dacă sunt purtătoare ale virusului de o anumită perioadă.

Afecțiunea se manifestă în special spre sfârșitul verii și toamna, atunci când speciile de culicoide se înmulțesc.

Revenind la cazul recent apărut în România, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a confirmat reapariția bolii pe 2 septembrie, atunci când a fost semnalat un focar într-o gospodărie din localitatea Turcești, comuna Mateești, județul Vâlcea.

„La data de 02.09.2020, un caz singular de limbă albastră a fost confirmat pe baza suspiciunii clinice la un berbec, din 241 de animale aflate într-o curte din Turcești, județul Vâlcea. Au fost testate 63 de animale (60 de ovine și 3 bovine), iar infecția a fost confirmată de testul RT-PCR în timp real la un singur animal”, anunță Organizația Internațională a Sănătății Animalelor (OIE), potrivit Economica.net

Ultimul caz de bluetongue pe teritoriul țării noastre a fost confirmat în ianuarie 2016.

Ce este boala limbii albastre. Tocmai a fost semnalată în România
Ce este boala limbii albastre. Tocmai a fost semnalată în România

Măsurile de prevenție a bolii

Ca măsuri de prevenire a răspândirii bolii, a fost stabilit un perimetru de 20 de km în respectiva zona, în care se vor aplica anumite măsuri prevăzute de legislația europeană în domeniu. Printre acestea amintim:

  • controlul și recensământul tuturor rumegătoarelor din zonă;
  • informarea proprietearilor de animale despre riscurile bolii cu indicații de monitorizare permanentă a necuvântătoarelor;
  • interzicerea ieșirii rumegătoarelor din zona de control;
  • monitorizarea serologică a efectivelor de rumegătoare, prin teste de laborator efectuate pe probe prelevate de la animalele santinelă;
  • monitorizarea populațiilor de vectori care pot transmite virusul bluetongue;
Urmăriți Impact.ro și pe