Ce este bine să dai de pomană în duminica Rusaliilor

Daria Petrescu, Dragos Ștefănescu 20.06.2021, 08:47
Ce este bine să dai de pomană în duminica Rusaliilor

Rusaliile se sărbătoresc anul acesta duminică, 21 iunie. Este una dintre cele mai importante sărbători din an. Tradițiile și obiceiurile sunt păstrate cu sfințenie de oameni, pentru a le merge bine tot anul. Pe lângă numeroase ritualuri și ceremonii, este foarte bine ca în această zi să dai de pomană. Spre deosebire de alte sărbători, de Rusalii se procedează altfel. Ce este bine să dai de pomană în duminica Rusaliilor

Ce este bine să dai de pomană în duminica Rusaliilor

Se spune că ritualul de pomenire a celor morți trebuie să aibă loc în cimitir, pe mormintele curățate și împodobite cu flori. De asemenea, se aprind lumânări, care ard pentru sufletele celor care nu mai sunt printre noi.

În tot acest timp, se face ritualul de pomenire. Se spune că sufletele celor morți umblă libere pe pământ încă de la Înviere. De asemenea, tradiția spune că reîntoarcerea lor în morminte, fără incidente, ține de aceste ritualuri pe care oamenii le fac  de Rusalii.

În ziua de Rusalii este bine să dai de pomană vase de lut, căni, străchini și vase de lemn (cofe), împodobite cu flori și umplute cu lapte, vin sau apă. „Moșii Rusalii” încep încă de dimineață, în unele sate din Bucovina.

Ce reprezintă sărbătoarea Rusaliilor

Rusaliile sunt spiritele morţilor care au părăsit mormintele şi locuiesc în preajma izvoarelor. Așa se spune în credința populară. Părerile sunt împărțite, iar de-alungul anilor, oamenii au venit cu diverse variante ale tradițiilor din această zi.

Se spune că aceia care aud cântecele acestor spirite îşi pierd minţile ori se îmbolnăvesc. Se spune că această boală nu poate fi vindecată, decât cu ajutorul călușarilor.

Din bătrâni se spune că dacă ești bolnav, te poţi face bine după ce vătaful căluşarilor trece cu pasul peste tine.

Ielele sunt prezente doar pe timpul verii, iar dansul călușarilor are scopul de a apăra oamenii, vitele şi recoltele de influenţele negative. Se spune că ielele pedepsesc pe oamenii care fac fapte rele sau pe cei care nu le respectă zilele. Mai mult, Rusaliile urseau copiii la naştere şi preziceau moartea oamenilor.

Ce să nu faci de Rusalii

-De Rusalii, timp de 9 săptămâni, nu se vor mai culege ierburi de leac.

-De Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde și te pot pedepsi.

-nu se intră nici în vie, nu se merge în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni, deoarece, conform miturilor populare, te poți întâlni cu spiritele rele.

-Cine lucrează de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor

Obiceiuri și ceremonii în ziua de Rusalii:

– se desfăşoară Jocul Căluşarilor

– se împodobesc locuinţele cu ramuri de tei

– se sfinţesc ramuri de tei, soc, mure, pentru a fi folosite în medicina populară

– e împletesc cununiţe din spice de grâu şi flori de câmp pentru a fi purtate de tineri

– se fac descântece

– se pocnesc frunze de tei pentru alungarea spiritelor rele

-În Sâmbăta Rusaliilor se țin Moșii de vară

-Moșii de vară  sunt unul dintre cele mai importante momente ale cultului morților

– Înainte se credea ca sufletele morților, după ce au părăsit mormintele in Joia Mare și au zburat slobode timp de 50 de zile, se întorc in lumea subterana în sâmbăta Rusaliilor.

– oamenii săvârșeau rituri de înduplecare și de îmbunare a spiritelor morților

 

Urmăriți Impact.ro și pe