Ce este adeverința de non-violator și cum s-a născut o astfel de lege controversată

Alexandru Ioanid 22.07.2019, 16:12
Ce este adeverința de non-violator și cum s-a născut o astfel de lege controversată

Din 20 iulie, toți angajații care lucrează cu copii sau cu persoane vulnerabile trebuie să le prezinte angajatorilor o adeverință de non-violator. Adică un document care să ateste că nu au comis niciun viol de-a lungul timpului și nicio altă agresiune cu tentă sexuală.

Actul normativ e denumit generic Legea Registrului autorilor de infracțiuni de hărțuire sexuală și se referă, evident, la persoanele care au comis agresiuni sexuale. Deși astfel de fapte sunt consemnate și în cazierul pe care mulți angajatori îl cer la semnarea contractului de muncă, a fost inițiată și o astfel de lege.

Ea a trecut de Parlament, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis și a intrat în vigoare sâmbătă, 20 iulie.

Ce este adeverința de non-violator

Adeverința de non-violator trebuie depusă de fiecare persoane care se angajează la stat sau la privat și intră în contact cu copiii și cu persoanele vulnerabile. La categoria persoanelor vulnerabile intră inclusiv bătrânii și persoanele cu dizabilități.

Practic, certificatul se obține de către angajații care fac dovada că nu au comis nicio agresiune sexuală în trecut și nu figurează în categoria celor care au comis infracțiuni sexuale.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Decretul de promulgare al legii a fost semnat pe 20 iunie de președintele Klaus Iohannis și vizează Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, precum şi pentru completarea Legii nr. 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului National de Date Genetice Judiciare (SNDGJ).

Această adeverință de non-violator se obține dintr-un Registru special al Poliției. Numai că acest Registru…nu există deocamdată. IGPR are termen până în 2020 să-l înființeze. Practic, aceste adeverințe se obțin acum tot prin personalul care eliberează cazierele judiciare.

Cum a luat naștere legea care prevede eliberarea unei adeverințe de non-violator

Legea a fost iniţiată de deputata independentă Oana Bîzgan. Inițiativa ei a fost susținută, la acea vreme, de 110 deputaţi şi senatori, care s-au declarat de acord cu un astfel de act normativ. 

Registrul este un mijloc de cunoaştere, supraveghere şi identificare operativă a persoanelor care au comis fapte precum viol şi agresiune sexuală, act sexual cu un minor şi corupere sexuală a minorilor, trafic de persoane şi trafic de minori, proxenetism şi folosire a prostituţiei infantile, pornografie infantilă, incest, ş.a.m.d., având scopul de a preveni recidiva, nu de a pedepsi suplimentar infractorul„, se arăta în expunerea de motive.

Așa cum precizam, Inspectoratul General al Poliţiei Române nu are încă înființat Registrul care eliberează astfel de inițiative. Dar el trebuie să devină operațional până la 1 ianuarie 2020.

Urmăriți Impact.ro și pe