Ce efecte sunt dacă animalul de companie doarme în pat cu stăpânul. Puțină lume e conștientă de aceste lucruri

Andra Daoud 20.12.2021, 13:22
Ce efecte sunt dacă animalul de companie doarme în pat cu stăpânul. Puțină lume e conștientă de aceste lucruri

Animalele de companie ajung să fie membri ai familiilor din care fac parte și să fie tratate ca atare. Nu se puține ori, câinii și pisicile au tratament privilegiat, dorm în pat cu stăpânii lor și se bucură de răsfăț din partea acestora. În timp ce pentru animale a dormi în pat cu stăpânii este un adevărat privilegiu, pentru oameni efectele secundare ale dormitului cu un animal nu sunt întotdeauna pozitive.

Ce efecte sunt dacă animalul de companie doarme în pat cu stăpânul

A dormi în pat cu animalul de companie este un subiect care s-a dezbătut intens și de către mulți cercetători, care au încercat să afle ce efecte poate avea acest obicei asupra stăpânilor. În timp ce pe animale le ajută să se simtă mai aproape de stăpânii lor și să creeze o legătură mai puternică atunci când dorm cu ei în pat, în cazul oamenilor, consecințele acestui obicei nu sunt unele de dorit. Experții susțin că oamenii care dorm în pat cu animalele s-ar putea să nu aibă parte de un somn odihnitor, potrivit CNN.

Animalele pot să se miște, să latre și să întrerupă somnul. Somnul la câini și pisici nu este continuu și, inevitabil, se vor ridica și se vor plimba prin pat, călcând pe stăpâni. Toată această activitate va duce la fragmentarea somnului. a arătat Dr. Vsevolod Polotsky, director de cercetare în domeniul somnului și profesor în cadrul departamentului de medicină la Facultatea de Medicină a Universității Johns Hopkins.

Aceste micro-treziri, de care uneori nici nu ne dăm seama, sunt deranjante deoarece ne scot din somnul profund. Alți cercetători arată că acest lucru are drept consecință înrăutățirea somnului, pe termen mediu și lung.

Ce efecte sunt dacă animalul de companie doarme în pat cu stăpânul. Puțină lume e conștientă de aceste lucruri
Ce efecte sunt dacă animalul de companie doarme în pat cu stăpânul. Puțină lume e conștientă de aceste lucruri

Prezența animalului de companie în dormitor, dar nu în pat

Alte studii prezentate de sursa citată arată că o soluție de compromis ar putea fi ca animalele de companie să doarmă în aceeași încăpere, dar nu în pat cu stăpânii. Cei care țin neapărat să aibă patrupezii aproape și pe timpul nopții, le pot amenaja un colț în dormitor, cu un pat special pentru ei, unde aceștia să doarmă. În acest fel, evitați trezirile atunci când animalul se plimba prin pat sau își schimbă poziția.

Cu toate acestea, cei care au un somn sensibil trebuie să țină cont de faptul că, și dacă nu doarme în pat cu stăpânul, animalul poate face zgomot noaptea, atunci când se trezește. Pisicile, de exemplu, petrec mai mult timp treze în timpul nopții și dorm mai mult ziua. Așa că mișcările lor le pot afecta somnul stăpânilor, iar un somn fragmentat duce la acumularea de oboseală și stres, pe termen lung.

Indiferent ce decizie ați lua cu privire la dormitul cu sau fără animalul de companie în același pat sau în aceeași cameră, țineți cont de felul în care vă odihniți și dacă vă afectează somnul sau nu. În funcție de acest lucru puteți lua decizia care vi se potrivește cel mai bine.

 

George Ivașcu, despre apariția lui Carmen Simionescu în serialul Clanul
Urmăriți Impact.ro și pe