Ce diferențe sunt între profilul real și uman. Ce meserii poți practica pe viitor

Ana Anitoiu 06.07.2022, 15:23
Ce diferențe sunt între profilul real și uman. Ce meserii poți practica pe viitor

Elevii care au susținut examenul de Evaluare Națională și părinții lor trebuie să știe ce diferențe sunt între profilul real și uman atunci când completează cererile de înscriere la liceu, în perioada 4 – 11 iulie. Iată ce meserii pot fi practicate pe viitor în funcție de alegerile din acest moment.

Ce diferențe sunt între profilul real și uman

În urma completării cererilor de înscriere la liceu cu opțiunile și mediile fiecărui elev, viitorii liceeni vor fi repartizați computerizat, la data de 14 iulie. Învățământul liceal cuprinde trei filiere: teoretică, tehnologică și vocațională. Fiecare dintre acestea este formată din mai multe profiluri ce includ o varietate de specializări sau categorii de clasă.

La filiera teoretică există două mari profiluri: real, cu clase de matematică-informatică și clase științe ale naturii; respectiv uman sau umanist, cu clase de filologie și științele sociale. La finalul studiilor, acești absolvenți nu obțin o calificare profesională care să le permită să se angajeze – obiectivul este acela de a se înscrie ulterior la facultate sau școală postliceală.

Ce diferente sunt intre profilul real si filologic
Elevii trebuie sa isi aleaga profilul si specializarea pentru admiterea la liceu

Ce meserii se pot practica după alegerea profilului Uman

Profilul Uman, specializarea Filologie

Meseriile pe care le pot practica elevii după terminarea liceului diferă, în principiu, în funcție de profilul și specializarea pe care o aleg aceștia la înscrierea la liceu. De exemplu, la profilul uman, specializarea filologie, accentul se pune pe aria curriculară „Limbă și comunicare”, cu disciplinele limba latină, limba și literatura română și două limbi moderne. Elevii dobândesc competențe referitoare la analiza, comunicarea, elaborarea, traducerea și interpretarea informației.

Acest profil este potrivit pentru elevii care consideră că au talent literar, abilități lingvistice sau care își doresc să învețe limbi străine. După încheierea studiilor, aceștia pot alege ocupații precum: ghid, translator, critic literar, specialist în publicitate, jurnalist, servicii sociale, resurse umane, relații publice, dar și alte locuri de muncă în domeniile educațional, artistic sau religios.

Profilul Uman, specializarea Științe Sociale

Pe de altă parte, elevii care optează la admiterea la liceu pentru profilul uman, specializarea Științe Sociale, vor primi în următorii patru ani o educație axată pe discipline precum: psihologie, istorie, geografie, logică, economie și filosofie.

Astfel, această opțiune ar putea fi potrivită pentru cei care își doresc să lucreze în domeniul social și preferă activități ce presupun pregătirea și dezvoltarea în domenii precum politologie, sociologie, psihologie, educație, muzeografie, arheologie, drept, administrație publică sau asistență socială.

Ce meserii se pot practica după alegerea profilului Real

Profilul Real, specializarea Matematică-Informatică

Cei care aleg să se înscrie la liceu la profilul Real, specializarea Matematică-Informatică se vor axa mai mult pe aceste două discipline și pe fizică, biologie sau chimie. Ei vor dobândi competențe, de exemplu, în analizarea sau procesarea de date și în aplicarea algoritmilor de calcul.

Elevii care aleg această cale pentru anii de liceu vor putea alege meserii în domenii ca: economic, statistic, bancar, telecomunicaţii, apărare, cercetare, educativ, import-export și altele.

Profilul Real, specializarea Științe ale naturii

În ceea ce privește profilul Real, specializarea Științe ale naturii, accentul cade pe disciplinele chimie, fizică și biologie. Elevii pasionați de acestea pot alege astfel de clase de liceu.

După absolvirea liceului la această specializare, elevii vor putea alege să activeze, printre altele, în domenii precum: alimentar, sanitar ecologic, cercetări sau aplicaţii genetice.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...