Ce detaliu o să apară pe etichetele energetice, din 1 septembrie. Românii trebuie să știe asta

Nicu Stan 01.09.2021, 14:45
Ce detaliu o să apară pe etichetele energetice, din 1 septembrie. Românii trebuie să știe asta

Începând de azi, 1 septembrie vom regăsi în magazine o altă versiune a etichetei energetice a Uniunii Europene (UE) pentru becuri și alte produse de iluminat. De asemenea, în martie, eticheta energetică s-a schimbat pentru produsele electronice și electrocasnice.

S-au schimbat etichetele energetice. Cum vor fi clasificate becurile și obiectele de iluminat

Ce detaliu o să apară pe etichetele energetice, din 1 septembrie. Toți românii trebuie să știe asta. Astfel, de astăzi, 1 septembrie vom regăsi în magazine o versiune nouă a etichetei energetice a Uniunii Europene pentru becuri și alte produse de iluminat. În plus, luna martie a acestui an a adus schimbarea etichetelor energetice la produsele electronice.

Astfel, de la cunoscuta clasificare A+ sau A++, potrivit scării aplicabile până acum, s-a revenit la o scară mai simplă: A-G, fiind scoase, astfel, ”+”.

S-au schimbat etichetele si pentru produsele electrocasnice
S-au schimbat etichetele si pentru produsele electrocasnice

Noua scară este mai strictă

Asta înseamnă, potrivit oficialilor UE, că, cel puțin deocamdată, eticheta ”A” va fi mai greu de pus pe unele mărfuri.

”Noua scară este mai strictă și este concepută astfel încât foarte puține produse să poată obține inițial clasificările „A” și „B”, ceea ce permite intrarea treptată pe piață a unor produse mai eficiente. Produsele cele mai eficiente din punct de vedere energetic aflate actualmente pe piață vor fi acum etichetate în mod normal ca „C” sau „D”. Pe etichete va fi inclusă o serie de elemente noi, inclusiv un cod QR care face legătura cu o bază de date a UE, unde consumatorii vor putea să găsească mai multe informații despre produs”, informează Comisia Europeană.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Cum sunt clasificate becurile

Astfel, becurile și alte produse de iluminat vor fi clasificate de la A la G, în funcție de eficiența energetică a lor, A fiind cel mai eficient tip de produs. De asemenea, vom mai găsi însă o perioadă pe piață produsele cu etichete vechi.

De altfel, de la începutul lunii martie 2021, a intrat în vigoare noua etichetă pentru electronicele de uz casnic, care prezintă altfel informațiile privind caracteristicile electrocasnicelor, comparat cu eticheta veche.

Ce însemnă, de fapt, apariția noilor etichete

În principal, apariția noii etichete înseamnă apariția unei obligații noi pentru comercianții de produse electronice. Mai precis, așa cum transmitea Ministerul Economiei, în perioada cuprinsă între 1 și 18 martie, comercianții cu amănuntul au fost obligați să introducă noua etichetare pentru primele grupuri de produse.

De asemenea, noua etichetă e folosită din martie pentru frigidere și congelatoare de uz casnic, mașini de spălat și mașini de spălat cu uscător, mașini de spălat vase, precum și pentru televizoare și afișaje electronice.

Produsele cu etichete vechi se mai vând până în noiembrie

În plus, modelele vechi de electrocasnice pot rămâne cu etichetele vechi, însă nu vor mai putea fi vândute după luna noiembrie a acestui an.

Nu în ultimul rând, obligația utilizării noilor etichete energetice se utilizează, în mod evident, și de către magazinele online. Mai exact, în cazul vânzărilor online, “eticheta energetică trebuie să fie afișată lângă prețul produsului sau, alternativ, clasa de eficiență energetică trebuie să fie afișată într-o săgeată colorată cu un link către eticheta energetică corespunzătoare”.

Urmăriți Impact.ro și pe