EXCLUSIV

Ce decizie a luat conducerea Muzeului Peleș după ce valoarea facturii primite la utilități a fost de circa 32.000 de euro EXCLUSIV

Alexandru Catalan 08.02.2022, 19:16
Ce decizie a luat conducerea Muzeului Peleș după ce valoarea facturii primite la utilități a fost de circa 32.000 de euro EXCLUSIV

Celebrul Muzeul Peleş din Sinaia, reședința Casei Regale a României, de la finele secolului al XIX-lea și până la abdicarea Regelui Mihai din 1947, se confruntă și el cu valoarea extrem de ridicată a facturilor la gaze, în contextul scumpirilor extraordinare din ultimele luni ale tarifelor la energie electrică și gaze naturale.

Conducerea muzeului a anunțat recent că valoarea facturii primite în contul lunii ianuarie din partea furnizorului de gaze, Engie România, a fost de circa 32.000 de euro.

Valentin Răileanu, șeful Serviciului Tehnic al Muzeului Peleș, susține că nimeni nu se aștepta la o asemenea factură, în condițiile în care valoarea facturii achitată anul trecut, în același interval a fost de circa 67.000 de lei, iar pe luna decembrie 2021 aceasta a ajuns la puțin peste 86.000 de lei.

„Ne-am trezit cu o factură totală în valoare de 160.000 de lei, adică peste 32.300 de euro, ceea ce se traduce printr-o majorare cu peste sută la sută.”

Conducerea a cerut ajutor financiar

În acest moment nu e încă foarte clar dacă conducerea instituției muzeale va cere sau nu recalcularea facturii aferente lunii ianuarie. Sau chiar contestarea și anularea acesteia!

„Nu pot să vă spun mai mult decât că am anunțat Ministerul Culturii și am cerut ajutor financiar. Dacă vom cere recalcularea facturii sau chiar contestarea ei vom știi abia după ce conducerea instituției se va consulta și cu oficialii ministerului.

Însă noi am cerut deja furnizorului de gaze naturale să ne înscrie în acel program de compensare a facturilor”, a declarat Valentin Răileanu pentru impact.ro.

Castelul Peles 1
Castelul Peles 

Sistem de încălzire special

Valentin Răileanu spune că sistemul de încălzire a Muzeului Peleș e unul cu totul special, fiind gândit încă din fabricație pe bază de curenți de aer cald.

„Instalația muzeului nu e prevăzută cu robineți individuali. Ca atare, o eventuală încercare de închidere a unor zone ale sistemului de încălzire, în ideea de a face economie, nu se poate aplica la noi.

Ca să nu mai vorbim despre particularitățile muzeului, care trebuie să țină cont atât de temperatura exterioară, cât și de cea interioară, pentru a proteja cu adevărat piesele de patrimoniu pe care le găzduim de atâtea decenii”, a adăugat același Valentin Răileanu.

El a mai precizat că întreaga instituție muzeală e deservită de o echipă de fochiști, bine pregătită profesional, care lucrează în ture, permanent și care își desfășoară activitatea ținând cont inclusiv de anumite rapoarte ale unor stații meteorologice din zonă, care avertizează asupra unor eventuale schimbări bruște ale temperaturilor.

Activitatea nu se va întrerupe

Instalația de încălzire actuală a sistemului muzeal de la Peleș asigură menținerea temperaturii optime atât pentru impunătorul palat, cât și pentru Castelul Pelișor, din imediata apropiere. După Valentin Răileanu nimeni din conducerea instituției „nu agreează ideea întreruperii activității Muzeului Peleș”.

Valoarea facturii de gaze anunțate de cei de la Muzeul Peleș e până în acest moment cea mai mare comunicată de vreo instituție a statului, după liberalizarea prețurilor la curent electric și gaze naturale, o decizie prin care statul a renunțat să mai controleze prețurile în domeniu.

Cum acestea însă efectiv au explodat, cabinetul condus de Nicolae Ciucă a anunțat recent că între 1 februarie și 31 martie, aceste prețuri urmează a fi plafonate, anunțând și prețurile ce urmează a fi luate în calcul de către furnizori pentru calcularea facturilor.

Urmăriți Impact.ro și pe