Ce culoare trebuie să aibă coada vinetelor. Doar acelea ies cele mai gustoase

Stan Filon 24.05.2022, 09:47
Ce culoare trebuie să aibă coada vinetelor. Doar acelea ies cele mai gustoase

Toate gospodinele trebuie să știe cum se aleg cele mai gustoase vinete, pentru ca mâncarea de vinete sau zacusca de iarnă să iasă perfectă. În plus, vinetele sunt delicioase coapte, însă și aici trebuie să cunoaștem câteva secrete, pentru a le putea decoji mai repede, dar și pentru a le coace perfect, indiferent că folosim flacără deschisă sau că ne folosim de grătar sau chiar de o simplă tablă. Un truc este să alegem vinetele după culoarea codiței lor.

Ce culoare trebuie să aibă coada vinetelor perfecte

Vinetele sunt reginele toamnei, dar nici vara nu ar fi la fel fără ele. O salată de vinete este binevenită oricând și aceasta nu lipsește de pe masa românilor nici măcar de sărbătorile de iarnă, deoarece gospodinele le coc de toamna și le pun la congelator, unde legumele își păstrează perfect gustul.

Pentru a ne bucura de gustul perfect al vinetelor, trebuie însă să știm în primul rând cum să le alegem. Gospodinele cu experiență se uită mai întâi la culoarea codiței vinetelor pe care vrea să le cumpere. Aceasta trebuie să fie verde și să nu fie uscată, dar nici ofilită. Dacă codița trece examenul vizual, atunci ne îndreptăm atenția spre corpul vinetei. Acesta trebuie să fie negru și lucios. Dacă trece și acest examen, atunci urmează cel tactil. Vânăta nu trebuie să fie la atingere nici moale dar nici tare, ci trebuie să fie pufoasă.

Ce culoare trebuie să aiba coada vinetelor perfecte
Ce culoare trebuie să aiba coada vinetelor perfecte

Cum se coc vinetele

Acum că am ales vinetele perfecte, trebuie să trecem la treabă. Iată cum se coc perfect vinetele, pentru a ne bucura de întreg potențialul lor de gust și savoare. Poți folosi un grătar, un disc, o plită încinsă pe foc de lemne sau chiar pe aragaz. Pe alocuri, coaja trebuie chiar sa se carbonizeze, pentru ca vinetele sa prindă aroma specifică de afumat.

În primul rând, se încinge foarte bine grătarul/discul/plita, se spală vinetele, se zvântă și se înțeapă cu furculița din loc în loc, pentru a evita o posibilă explozie a vinetei, dar și pentru a permite căldurii să pătrundă în profunzime. Se pun vinetele, se coc, întorcându-se periodic de pe o parte pe alta. Coacerea poate dura până la 30 de minute și se iau legumele de pe foc atunci când coaja este carbonizată, iar miezul este moale.

Pentru curățarea mai ușoară a vinetelor, acestea se pun într-un recipient, se presară sare, apoi se lasă câteva minute acoperită cu o cârpă de bucătărie udă. Coaja se va îndepărta foarte ușor, iar după aceasta se așază legumele într-o sită pentru ca zeama să se scurgă. Aceasta este amară, așa că trebuie să ne asigurăm că toată a fost înlăturată. Ei bine, acum putem să ne bucurăm de gustul perfect al vinetelor și să trecem la prepararea lor așa cum dorim. Vă urăm poftă bună!

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...