EXCLUSIV

Ce crede Mihai Mărgineanu, celebrul Ardiles din Las Fierbinți, că s-a întâmplat, de fapt, cu avionul misterios care a survolat România. „Au vrut să ne testeze” EXCLUSIV

Alexandru Catalan 11.06.2022, 14:37
Ce crede Mihai Mărgineanu, celebrul Ardiles din Las Fierbinți, că s-a întâmplat, de fapt, cu avionul misterios care a survolat România. „Au vrut să ne testeze” EXCLUSIV

Mihai Mărgineanu, cel cunoscut drept Ardiles din „Las Fierbinți”, crede că autoritățile ar trebui să schimbe legea, pentru a nu se repta povesta cu avionul neidentificat care ne-a survolat țara nestingherit, zilele trecute.

Ardiles din Las Fierbinți vrea ca legea să se schimbe după ce un avionu misterios a survolat România

Mihai Mărgineanu, interpretul personajului numit Ardiles din serialul „Las Fierbinţi“, dar care deține licență de pilot comercial, crede că povestea avionului neidentificat care a traversat nestingherit zilele trecute nu mai puțin de patru țări europene membre NATO ar trebui să dea mult de gândit autorităților. El a declarat pentru impact.ro că după acest incident „legea ar trebui neapărat modificată”.

„După părerea mea, cineva ar trebui să-și pună o serie de întrebări legate de acest incident. Și să se și răspundă, într-un fel, întrebărilor pe această temă pe care ni le punem mai toți. Pe scurt, autoritățile ar trebui să schimbe de urgență legea, în sensul în care să se evite repetarea situației.

În prezent, legea nu permite avioanelor de vânătoare să doboare un alt aparat de zbor care nu răspunde în mod constant mesajelor de a se identifica. Fie că au venit din partea avioanelor de vânătoare, fie din partea turnului de control, pilotul acelui avion a tăcut. Dacă a mers de la bun început pe un asemenea scenariu, e evident că știa ce face!”, a sunat părerea lui Mihai Mărgineanu despre acest subiect.

Ardiles din Las Fierbinti
Mihai Margineanu are sute de ore la mansa unui aparat de zbor, el detinand un Cessna 172 November cu patru locuri

„Ardiles” se declară extrem de dezamăgit de modul în care s-au mișcat bulgarii

Mihai Mărgineanu susține că autoritățile ar trebui să modifice de urgență legea prin care în condiții de tensiune maximă, cum sunt cele pe care le traversăm în prezent, când la câteva sute de kilometri de granițele țării are loc un război, să li se permit avioanele de vânătoare să doboare orice tip de avion neidentificat, intrat pe teritoriul țării și care refuză să răspundă somațiilor primite.

„În prezent, un avion nu poate fi doborât decât în cazul în care devine în mod evident ostil. Altfel spus, dacă piloții noștri de vânătoare ar fi realizat că avionul în cauză se îndreaptă spre instalațiile petroliere de la Pitești sau spre centrala nuclearoelectrică de la Cernavodă, atunci datele problemei s-ar fi schimbat fundamental. În sensul că acel avion ar fi fost doborât fără nicio altă somație. De aceea cred că se impune schimbarea legii, cel puțin de acum înainte. Fiindcă este evident că cineva, oare cine, a dorit să ne testeze viteza de reacție”, a adăugat același Mărgineanu.

El este de părere că trupele aeriene ale României au reacționat bine la acest test inedit, dar e dezamăgit de modul de intervenție al poliției bulgărești.

„Nu înțeleg cum l-au putut rata bulgarii. Aveau informații clare de la ai noștri, deci nu prea poți să vii și să spui că ai găsit avionul cu motorul încălzit, parcat nu știu unde, dar că habar nu ai cine l-a pilotat. E clar, după mine, că cei care s-au aflat în carlingă au știut foarte bine ce fac. Și au ales să-și încheie cursa în Bulgaria, iar nu la greci, fiindcă acolo nu le-ar fi fost la fel de ușor să se evapore!”, a adăugat cel supranumit „Ardiles”.

Un avion de mici dimensiuni a pus pe jar miercuri după-amiază aviația de vânătoare din Ungaria și România. Plecat din Lituania, aparatul a traversat Slovacia și Ungaria, unde s-a și oprit să alimenteze din canistre aflate la bordul avionului, apoi a traversat teritoriul României, preț de circa 80 de minute. Ulterior, el a trecut în spațiul aerian al Bulgariei, avionul fiind găsit abandonat pe un aerodrom civil neutilizat de câteva decenii situat în localitatea Buhovţi, din centrul țării. Procuratura din Bulgaria se chinuie de câteva zile să afle cui aparținea avionul abandonat cu două locuri, dar și identitatea celor care l-au pilotat.

Urmăriți Impact.ro și pe