Ce crede Gabriela Firea despre vaccinarea obligatorie. “Trebuie să fie accesibilă tuturor”

Ioana Bucur 20.09.2021, 22:14
Ce crede Gabriela Firea despre vaccinarea obligatorie. “Trebuie să fie accesibilă tuturor”

Școlile și grădinițele și-au deschis porțile, în plină creștere a numărului zilnic de noi infectări cu SARS-CoV-2, însă campania națională de vaccinare înaintează cu greu. În contextul în care se vorbește tot mai des despre vaccinarea obligatorie, mai ales în rândul angajaților din domeniul sănătății și educației și sancțiuni împotriva celor care nu se conformează, fostul primar al Capitalei a demontat planul autorităților.

Gabriela Firea, despre vaccinarea obligatorie

Statul român a vehiculat mai multe scenarii ce s-ar putea aplica în cazul celor care lucrează în domeniile esențiale care nu s-au vaccinat și nici nu au de gând să o facă. S-a vorbit despre testarea periodică a acestora, costurile urmând să fie suportate de fiecare angajat în parte.

O variantă contestată vehement de fostul primar al Capitalei. Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Gabriela Firea a catalogat drept „total greșită” intenția guvernului de a obliga medicii, asistenții, profesorii, pompierii nevaccinați să se testeze din propriii bani, precizând că așa cum „vaccinarea este/trebuie să fie accesibilă tuturor, inclusiv în mediul rural și testarea ar trebui să fie accesibilă tuturor”.

„Total greșită intenția guvernului de a obliga personalul din domenii vitale să se testeze pe banii proprii. Adică medici, asistenți, profesori, pompieri etc. Testarea are rol cheie în combaterea pandemiei, cel puțin la fel de important precum vaccinarea. Așa după cum vaccinarea este/trebuie să fie accesibilă tuturor, inclusiv în mediul rural și testarea ar trebui să fie accesibilă tuturor.

Nimeni nu poate fi constrâns să se vaccineze! În România, vaccinarea NU este obligatorie!”, a  scris Gabriela Firea pe Facebook.

Ce crede Gabriela Firea despre vaccinarea obligatorie
Ce crede Gabriela Firea despre vaccinarea obligatorie

„Cost prohibitiv al testelor impuse de certificatul verde”

Fostul edil a mai spus că este inacceptabil ca statul român să ajungă să își constrângă angajații din domeniile esențiale să se vaccineze prin impunerea unor costuri „prohibitive ale testării”. Mai mult, Firea amintește că și Organizația Mondială a Sănătății se opune vaccinării obligatorii anti-Covid-19.

„De altfel, chiar și Organizația Mondială a Sănătății se opune vaccinării obligatorii împotriva COVID!

Toți cei care nu s-au vaccinat, n-au trecut prin boală și lucrează în domenii esențiale-profesori, medici, asistenți sociali, pompieri, polițiști-trebuie să aibă acces gratuit/facil la teste pentru a-și exercita profesia în condiții cât mai sigure, inclusiv pentru cei cu care interacționează.

Statul român, societatea românească, au nevoie ca aceste categorii profesionale esențiale să lucreze nu să fie silite să plătească un cost prohibitiv al testelor impuse de certificatul verde, fără de care nu mai pot lucra”, a mai scris Gabriela Firea pe Facebook.