Ce crede CTP despre pensiile speciale. De ce nu se atinge nici un partid de pensiile militarilor

Raluca Juncu 12.12.2019, 15:14
Ce crede CTP despre pensiile speciale. De ce nu se atinge nici un partid de pensiile militarilor

Cristian Tudor Popescu este de părere că subiectul pensiilor speciale reprezintă un subiect senisbil pentru mai toate partidele din România și asta pentru că 90% din pensiile speciale sunt ale militarilor.

Jurnalistul este de părere că reprezentanții partidelor nu se vor atinge de aceste pensii speciale întrucât aceasta poate conduce către o lovitură de stat, inițiată de forțele militare și armate.

CTP nu crede că se vor tăia pensiile militarilor

„În răsdiscutatul subiect al pensiilor speciale, nu e vorba de pensii. Nici de contributivitate, nici de plafonare, nici de impozitare. 90% dintre pensiile zise speciale sunt ale militarilor. Deci, despre ce vorbim? Eliminarea pensiilor „nesimțite” înseamnă o confruntare directă cu armata”, a transmis jurnalistul pe republica.ro.

Gazatarul mai spune că PNL nu va iniția niciodată această micșorare de pensii, explicând totodată și motivul.

„De ce? Păi, deoarece cu armata poți să dai o lovitură de stat, ca aceea din 22 decembrie 1989, cu civilii, fie și cei de la 10 august, nu poți. Din 16 decembrie până în 21, unități ale armatei române au tras în manifestanții împotriva regimului Ceaușescu. Din 22 decembrie, au fost împușcați oameni pentru ca uniformele kaki, împreună cu grupul Iliescu, să capete legitimitate de apărători ai țării atacate de „teroriști”.În urma acestei mascarade sângeroase, armata și-a câștigat privilegiile pe care le are și astăzi”, explică jurnalistul.

Pensiile speciale, o chestiune îndelung discutată pe agenda publică. Foto: Inquam Photos
Pensiile speciale, o chestiune îndelung discutată pe agenda publică. Foto: Inquam Photos

Cristian Tudor Popescu mai spune că aceste privilegii sunt nemeritate în contextul în care 90% din cadrele armatei se află în țară, în birouri și unități militare și doar puțini sunt cei care se deplasează în zone în care îșipun viața în pericol.

Iar în ceea ce privește pensiile magistraților, care însumează 7% din total, CTP spune că și acestea sunt discutabile, aplicându-se, cumva același principiu ca la cele ale militarilor.

„Văd că nu spune nimeni această propoziție simplă: un bătrân = un bătrân, indiferent ce a fost în viață. Nevoile sunt aceleași: medicamente, operații, perioade în stațiuni de tratament, regimuri alimentare speciale, căldură în casă. De aceea ar trebui, pur și simplu, să fie stabilită o pensie minimă garantată, calculată după acest „coș” al pensionarului și, firește, indexată cu inflația. La fel cum există alocația pentru copii, aceeași pentru toți.

Ce este peste, să rezulte din contributivitatea fiecăruia, potrivit salariului avut. În rest, niciun ban în plus, nimănui”, mai transmite gazetarul, potrivit aceleiași surse.

Urmăriți Impact.ro și pe