Ce conţine, de fapt, pâinea din supermarketuri. Îţi pui mâinile în cap, nu o să mai mănânci niciodată aşa ceva

Ioana Bucur 14.01.2022, 23:37
Ce conţine, de fapt, pâinea din supermarketuri. Îţi pui mâinile în cap, nu o să mai mănânci niciodată aşa ceva

Este nelipsită de pe mesele românilor și din coșurile de cumpărături, însă prea puțini se uită cu atenție peste lista de ingrediente. Protecția Consumatorilor a realizat un studiu ce a scos la lumină ce conține, de fapt, pâinea din supermarketuri. În urma publicării concluziilor, președintele instituției a transmis un mesaj ce nu ar trebui trecut cu vederea.

Protecția Consumatorilor a anunțat ce conține, de fapt, pâinea din supermarketuri

„Pâinea noastră cea de toate zilele” are o listă de ingrediente pe care ar trebui să cunoască toți românii, înainte de a pune produsul în coșul de cumpărături.

Fiind unul dintre cele mai consumate alimente de la noi din țară, InfoCons a realizat un studiu în cadrul căruia au fost analizate 50 de produse tip pâine, care au provenit de la România Hypermarche, Auchan, Carrefour, Lidl, Frontera Trading, Grewe, Karamolegos Bakery România, Dobrogea Grup, Boromir, Oltina Impex Prod Com, Velrom, Smart Food Solutions și Vel Pitar.

În urma analizei, s-a stabilit că doar 26% dintre produse au pe etichetă procentajul ingredientului principal, făina fiind prezentă într-o proporție cuprinsă între 26 și 78% din compoziție, în timp ce amestecul de panificație este într-o proporție cuprinsă între 66,7 și 69,4%.

În cazul pâinii cu semințe, cereale sau cartof, 14% dintre acestea au semințe în proporție de 1,2-29%, patru procente conțin cereale în proporție de 13,2 – 16,7%, în timp ce patru procente conțin cartofi sub formă de fulgi de cartofi în proporții cuprinse între patru și șase procente.

În mod îngrijorător, s-a observat și că 66% dintre companiile producătoare de pâine nu menționează proveniența ingredientelor principale.

Cât despre E-uri, InfoCons dezvăluie că 50% din produsele de tip pâine au în compoziție acești aditivi alimentari. În funcție de tipul de pâine, diferă și cantitatea de aditivi alimentari, astfel:

  • 8% din produse conțin 4 E-uri
  • 4% din produse conțin 3 E-uri
  • 14% din produse conțin 2 E-uri
  • 24% din produse conțin un aditiv alimentar
  • 50% din produse nu prezintă niciun aditiv alimentar

Ce conţine, de fapt, pâinea din supermarketuri

„Pâinea noastră cea de toate zilele a ajuns astăzi să nu mai conțină doar făină, drojdie și apă”

Cei mai întâlniți aditivi alimentari din pâine sunt:

  • acidul ascorbic (E300) – descoperit la 60% dintre produsele studiate
  • acidul scorbic (E200) – descoperit la 48% dintre produsele studiate
  • propionat de calciu (E282) – descoperit la 40% dintre produsele studiate

Sarea și zahărul sunt nelipsite din compoziția pâinii din supermarketuri:

  • Cantitatea de zaharuri este cuprinsă între 0.22g si 7g, în timp ce 2 procente din produsele studiate nu au menționat dacă se regăsesc sau nu zaharuri în compoziția lor
  • Cantitatea de sare este cuprinsă între 0.1g si 2.3g, în timp ce 2 procente dintre produsele studiate nu au avut sare în compoziție

„Pâinea noastră cea de toate zilele a ajuns astăzi să nu mai conțină doar făină, drojdie și apă, ci și tot felul de substanțe aproape imposibil de citit, alături de o cantitate considerabilă de zahăr.

Așadar, gândiți-vă bine când cumpărați o pâine pentru că s-ar putea să ajungem să facem un sandviș cu doar 2 felii de pâine, deoarece conțin tot ce ne trebuie sau tot ce nu ne trebuie, fără a mai adăuga ceva. Noi am citit eticheta pentru tine, însă va trebui să o citești și tu.

Cumpără informat și dacă ai orice întrebare, suntem aici să te ajutăm. Descarcă gratuit aplicația InfoCons și informează-te despre ceea ce vrei să cumperi și nu uita: ajută-ne să te ajutăm!”, spune Sorin Mierlea, președintele InfoCons.

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags:
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...