Ce conţine, de fapt, cafeaua de la automat. Dai un leu, dar nu ştii la ce pericol te expui

Andra Daoud 11.01.2022, 12:17
Ce conţine, de fapt, cafeaua de la automat. Dai un leu, dar nu ştii la ce pericol te expui

Cafeaua este băutura cu care mulți oameni își încep ziua. În ritmul accelerat al vieții cotidiene, din ce în ce mai puțini oameni au timp să își facă o cafea acasă și să o savureze în tihnă, înainte de a pleca la serviciu. Mulți preferă să își ia o cafea în drum spre serviciu, iar automatele care vând băuturi pe bază de cafea sunt la tot pasul. Puțini știu însă ce conține acea cafea la un leu.

Ce conține, de fapt, cafeaua de la automat

Producătorii de cafea care se vinde la automat au fost obligați recent să afișeze lista de ingrediente pe care le conțin băuturile comercializate începând de la un leu. De altfel, pe multe astfel de tonomate scrie „băutură pe bază de cafea” și nu „cafea”, pentru că acele băuturi nu conțin doar boabe de cafea prăjite, ci și o mulțime de chimicale.

Populara cafea cu lapte (caffe latte), care se vinde la orice automat, este o combinație de: apă, zahăr, pudră de lapte (lapte praf semidegresat 1,5%, zer praf, lactoză), cafea solubilă (3,3%) și urme de soia. Aceleași substanțe sunt regăsite și în espresso machiatto, tot un fel de cafea cu lapte, dar cu o concentrație mai mare de cafea.

Pe de altă parte, cappuccino care se vinde la automat conține, pe lângă ingredientele menționate, un agent de îngroșare, carboximetilceluloza, care este folosit și la fabricarea hârtiei.

Cei care consumă cafele de la automat trebuie să țină cont că multe dintre aceste aparate folosesc cafea solubilă pentru prepararea băuturilor, nu boabe de cafea prăjite și măcinate. Un espresso de la automat are 100 mg de cofeină, însă aceasta se absoarbe în organism de cinci ori mai greu decât cofeina din boabele de cafea. Există studii care au stabilit că această cafea poate duce în timp la boli de rinichi.

Ce conţine, de fapt, cafeaua de la automat. Dai un leu, dar nu ştii la ce pericol de expui
Ce conţine, de fapt, cafeaua de la automat. Dai un leu, dar nu ştii la ce pericol de expui

Ingredientul secret care dă un gust minunat cafelei

Dacă lista de ingrediente din cafeaua care se vinde cu un leu v-a convins să renunțați la ea, trebuie să știți că puteți prepara cafea cu un gust excelent acasă. Experții spun că această băutură nu ar trebui să fie amară și că acest gust este influențat de prăjirea excesivă a boabelor de cafea. De altfel, cafeaua naturală, neîndulcită, ar trebui să aibă o aromă asemănătoare cu a ciocolatei amărui și să poată fi consumată fără zahăr.

Un truc pentru a diminua gustul amar și a intensifica aroma cafelei la ibric este să adăugați un praf de sare în apa în care fierbeți cafeaua. Sarea o face să aibă un gust mai plăcut și nu va mai fi nevoie să o îndulciți. În plus, atunci când cumpărați cafeaua, alegeți un sortiment care provine din boabe prăjite moderat, pentru că prăjirea excesivă face cafeaua mai amară.

Urmăriți Impact.ro și pe