Ce condiţii trebuie să îndeplinească România pentru a organiza EURO 2028. Ce alte ţări au depus candidaturi

Andrei Cezar 14.10.2021, 10:17
Ce condiţii trebuie să îndeplinească România pentru a organiza EURO 2028. Ce alte ţări au depus candidaturi

Euro 2020 s-a desfășurat în mai multe țări de pe bătrânul continent, printre care și România. Peste șapte ani, țara noastră ar putea fi din nou gazda unui turneu final, dacă va câștiga licitația demarată de UEFA, pentru organizarea Euro 2028.

România își depune candidatura pentru Euro 2028

Țările interesate pentru organizarea Euro 2028 vor trebui să își depună candidatură până în luna martie a anului viitor. UEFA va anunța gazda turenului final în septembrie 2023. România și-a manifestat intenția de a candida pentru găzduirea Campionatului European din 2028 încă de acum doi ani, alături de alte trei țări: Grecia Serbia și Bulgaria.

Ministrul Tineretului și Sportului de la vremea respectivă, Cristian Bogdan Matei, s-a întâlnit cu omologii săi din cele trei state și au stabilit că vor depune candidatura comună în vederea organizării Euro 2028 și a Campionatul Mondial 2030, astfel încât unul dintre cele două turnee finală să se desfășoare în sud-estul Europei.

Prezent și el la întâlnirea oficialilor din cele patru state, Răzvan Burleanu s-a declarat optimist în privința acestui parteneriat.

Noi, ca Federație, trebuie să ne apucăm serios de treabă. Acest memorandum este pentru CE 2028 și CM 2030. Noi considerăm că acest Campionat Mondial 2030 nu este foarte realist și atenția noastră trebuie să se îndrepte mult mai mult către CE 2028″, a spus Burleanu.

UEFA a deschis deja procedura de licitație pentru organizarea CE 2028. Vor fi luate în considerarea doar candidaturile gazdelor care pot asigura un minin de 10 stadioane. Dintre acestea, cel puțin unul trebuie să aibă o capacitate de minim 60.000 de locuri, unul, dar preferabil două, cu o capacitate de 50.000 de locuri,  patru arene să aibă o capacitate 40.000 de locrui și încă trei să fie de 30.000 de locuri.

De asemenea, UEFA a stabilit că pot fi acceptate candidaturile comune, cu condiția ca țările candidate să fie în aceeași zonă geografică. Totuși, forul nu garantează calificarea automată în competiție pentru mai mult de două candidaturi comune.

Pentru a asigura compatibilitatea cu formatul sportiv şi comercial al competiţiei, calificarea automată în competiţie a echipei (echipelor) gazdă va fi garantată doar pentru o singură gazdă sau maximum două asociaţii gazdă comune, aşa cum a fost întotdeauna implementat în trecut.

În cazul în care există mai mult de două asociaţii gazdă comune, calificarea automată a tuturor echipelor gazdă nu poate fi garantată şi va face obiectul unei decizii care va fi luată împreună cu deciziile privind competiţia de calificare.”, se arată într-un comunicat al UEFA.

Concurență mare pentru România în vederea organizării Euro 2028

România are concurență serioasă pentru organizarea Euro 2028. Turcia este favorită să fie gazda turneului final. Deși au intrat în cursă și la ultimile cinci candidaturi, ”otomanii” nu au câștigat niciodată. Sunt și alte țări care au anunțat că își vor depune candidatura: Italia, Anglia, Portugalia şi Spania, Rusia, respectiv şase ţări nordice (Danemarca, Feroe, Finlanda, Islanda, Norvegia şi Suedia).

Urmăriți Impact.ro și pe