Ce cartofi foloseşti pentru piure sau pentru prăjit. Marii bucătari îţi explică exact

Iancu Andreea 14.10.2021, 19:45
Ce cartofi foloseşti pentru piure sau pentru prăjit. Marii bucătari îţi explică exact

Cartofii reprezintă unul dintre alimentele cele mai apreciate, indiferent de modul în care aceștia sunt preparați. Savuroși și simplu de pregătit, cartofii se regăsesc într-o mulțime de preparate, de la ciorbe și supe, până la garnituri precum cartofii fierți, la cuptor, piure ori prăjiți. Deși se află adesea în farfuriile noastre, puțini cunosc ce cartofi trebuie să folosești pentru piure sau pentru prăjit. Se pare că sortimentele cunoscute de cartofi albi sau roșii, se potrivesc doar unora dintre preparate. Aceste taine sunt dezvăluite de către marii bucătari.

Ce cartofi trebuie să folosești pentru a pregăti piure sau cartofi prăjiți

Cartoful reprezintă una dintre legumele cele mai consumate din lume, însă puține persoane reușesc să deosebească între cartofii albi și cei roșii, care sunt utilizați de către marii bucătari în mod diferit, în funcție de preparatele pe care urmează să le pregătească. Astfel, dacă îți dorești să prepari piure sau supă, ori tocăniță sau să savurezi o porție de cartofi prăjiți, trebuie să cunoști ce cartofi să folosești pentru a le pregăti.

Atunci când analizăm diferențele dintre cartoful alb și cel roșu, se observă nu doar o diferență legată de culoare, ci și una de formă. Cei albi au o formă rotundă la exterior, sunt alungiți, în timp ce cartofii roșii sunt rotunzi, de mărimi mici sau mijlocii. De asemenea, ceea ce îi deosebește și în cazul preparatelor este textura. Cartofii roșii au o textură cremoasă, în timp ce cartofii albi au o textură ușoară și densă. Acesta este și motivul pentru care există cartofi pentru piure și cartofi pentru prăjit.

Ce cartofi folosești pentru piure sau pentru prăjit
Cartofii albi sunt ideali pentru supe

Preparatele pe care le poți pregăti, în funcție de tipul de cartofi aleși

Potrivit marilor bucătari, cartofii roșii sunt cei care se păstrează cel mai bine pe parcursul preparării, acest lucru făcându-i ideali pentru salata boeuf. Dacă îți dorești însă să pregătești cartofi copți, alege cartofii albi. De asemenea, cartofii roșii sunt ideali și pentru a obține cele mai delicioase salate, precum salata orientală. Atunci când ești un mare iubitor al cartofilor prăjiți, optează pentru ambele sortimente, însă ține cont de ce preferințe ai tu.

Dacă îți dorești cartofi prăjiți pufoși și moi, dar care să formeze o crustă delicioasă, alege-i pe cei cu coaja albă. În cazul în care speri să obții o porție de cartofi prăjiți crocanți, optează pentru cei cu coajă roșie. Pentru piureuri, cartofii albi sunt ideali, astfel încât acestea să iasă perfect cremoase, la fel ca la restaurant. Cartofii roșii sunt perfecți pentru a fi pregătiți la cuptor, însă cei albi sunt potriviți pentru supe.