Ce avere strânsese Nicolae Ceaușescu în conturi din străinătate. ”Banii sunt depuși pe numele lui”

Iancu Andreea 11.07.2020, 11:16

Mulți regretă perioada în care Nicolae Ceaușescu se afla la conducerea țării. Și asta pentru că la acea vreme România se bucura de fabrici, uzine, mine de aur și oameni iluștrii. Pe măsură ce țara era mai bogată și averea lui Ceaușescu se mărea. Dictatorul pare să fi avut în conturi sume importante, dar și rezerve de aur.

Care era de fapt averea lui Nicolae Ceaușescu

Conform datelor oferite de Banca Mondială, în anul 1985, rezervele totale ale țării aveau o valoare de 1,4 miliarde de dolari. Totuși, în 1989, valoarea anuală a crescut până la 2,7 miliarde de dolari. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a dezvăluit că o parte din datoria externă a României a fost plătită prin vânzarea unor cantități de aur semnificative.

O parte din datoria externă a României a fost plătită prin vânzarea unei cantități de aur, deci s-a adeverit faptul că a scos de aici, de la Banca Națională, o parte din tezaurul de aur, l-a vândut în străinătate, a plătit datoria externă. Rezerva de aur a scăzut de la 100 de tone la 40 de tone, apoi, spre sfârșitul anului 1989, a răscumpărat 20 de tone de aur, a declarat Isărescu într-o emisiune pentru Capital TV.

Totodată, operațiunile de scoatere și vânzare a anului au fost legale. Astfel, Ceaușescu este cel care a semnat decretele. De asemenea, dictatorul pare să nu fi avut niciun kilogram de aur în rezerva personală. Totuși, averea lui Nicolae Ceaușescu a fost intens studiată și discutată de jurnaliști și nu numai.

Câți bani deținea Nicolae Ceaușescu în cont
Câți bani deținea Nicolae Ceaușescu în cont

Banii lui Nicolae Ceaușescu, descoperiți într-un cont din străinătate

Pe de altă parte, banii pe care îi avea Nicolae Ceaușescu în conturi sunt greu de aproximat. Totuși, după ce mulți au fost pe urmele averii dictatorului, jurnalistul Ștefan Stroe pare să o fi descoperit. Este vorba de 100.000.000.000 de euro. În cadrul unei emisiuni de la Kanal D, Stroe a dezvăluit că are dovezi că banii lui Ceaușescu se află într-un cont în Canada.

Banii se află în Canada. Banca se numeşte «Royal Bank», iar suma este fabuloasă. Este vorba despre o sută de miliarde de euro. Multe oficialităţi au ştiu de acest cont. O să aduc dovezi în curând. Am certitudinea că acest con este activ. Am numerele de cont, semnătura lui, banii sunt depuşi pe numele lui în 1981. Autorităţile trebuie să ia atitudine, a spus jurnalistul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...