Ce au găsit inspectorii ANPC în mai multe magazine de pe litoral. Turiștii au reacționat imediat

Andra Daoud 14.08.2022, 09:50
Ce au găsit inspectorii ANPC în mai multe magazine de pe litoral. Turiștii au reacționat imediat

Inspectorii ANPC au efectuat mai multe controale pe litoral, în urma cărora au aplicat amenzi în valoare de 235.000 de lei. În cel mai aglomerat weekend pe litoral, au fost vizate mai multe magazine de tip supermarket din sudul litoralului. Ce nereguli au descoperit inspectorii ANPC în urma verificărilor și ce măsuri au mai fost luate, în afara amenzilor.

Controale efectuate de ANPC în supermarketurile de pe litoral

Comisarii ANPC din cadrul Comandamentului Litoral 2022 au verificat felul în care mai multe magazine de tip supermarket din sudul litoralului respectă legislația în domeniu. Au fost verificate magazine aparținând lanțurilor Carrefour, Lidl, Kaufland, Mega Image din Mangalia, precum și un magazin Lidl din stațiunea Eforie Nord.

Acțiunea celor de la ANPC i-a intrigat pe unii clienți, care s-au arătat mai supărați de prezența inspectorilor în magazine, decât de neregulile descoperite de aceștia, după cum a declarat chiar președintele ANPC.

„Interesant este că, până la finalizarea acţiunilor de control, parte dintre consumatorii aflaţi la cumpărături erau mai tare intrigaţi de acţiunea noastră decât de deficienţele găsite acolo. Suntem pe teren pentru a le proteja sănătatea şi pentru a transmite operatorilor economici că trebuie să respecte consumatorii.

Din nou vitrine murdare, din nou legume şi fructe cu deprecieri. Va trebui să trecem la măsuri mult mai dure şi săptămâna aceasta o vom dedica discuţiilor cu structurile centrale ale marilor lanţuri de magazine”, a declarat Horia Constantrinescu, preşedintele ANPC.

Ce au gasit inspectorii ANPC in mai multe magazine de pe litoral. Turistii au reactionat imediat
Presedintele ANPC, Horia Constantinescu

Amenzi în valoare de 235.000 de lei

În urma neregulilor descoperite, inspectorii ANPC au aplicat 4 avertismente și 9 amenzi contravenționale, în valoare totală de 235.000 de lei. Produse alimentare în valoare de peste 4.600 de lei au fost retrase temporar de la vânzare, în timp ce pentru alte produse alimentare în valoare de 10.000 de lei a fost dispusă oprirea definitivă de la comercializare.

Magazinele în care s-au găsit nereguli trebuie să-și rezolve deficiențele pentru a-și putea continua activitatea. De asemenea, a fost propusă închiderea temporară a magazinelor controlate, pentru a perioadă de până la 6 luni.

Cele mai mari nereguli descoperite de inspectorii ANPC au fost:

 • comercializarea de legume şi fructe depreciate sau cu calibre diferite, având o categorie de calitate inferioară faţă de cea declarată
 • depozitarea neconformă a produselor alimentare
 • comercializarea unor produse reprezentând un mix cu acid acetic
 • comercializarea unor produse congelate cu gheaţă în exces pe produs
 • comercializarea de produse cu etichete Nutrisore, pe care era menţionată o anumită categorie fără a fi justificată
 • diverse erori de informare pe eticheta de produs
 • nerespectarea regimului promoţiilor (comercializarea unor produse tip ”7+1” fără a avea produsul de referinţă la vânzare, nespecificarea perioadei de desfăşurare a promoţiilor, produse aflate în promoţie deşi perioada era depăşită)
 • lipsa condiţiilor de igienă corespunzătoare în spaţiul de comercializare, de depozitare şi de producţie a pâinii
 • folosirea unor vitrine frigorifice cu acumulare masivă de gheaţă, cu rafturile neigenizate, cu urme de lichide alimentare, praf, rugină, mucegai şi insecte
 • folosirea unor spaţii de depozitare neigenizate
 • comercializarea unor produse cu ambalaj deteriorat
 • practici comerciale incorecte – nerespectarea denumirii corecte a produsului în conformitate cu ingredientele conţinute
 • neconcordanţă între preţului produsului la raft şi cel perceput la casa de marcat
 • semnalizare incorectă a produselor aflate în ultimele zile de valabilitate.
Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe