Ce ascundea mormântul Salomeei, una dintre femeile prezente la nașterea lui Iisus. Descoperirea fascinantă i-a uimit pe arheologi

Badea Violeta, Daniel Bălan 21.12.2022, 20:02
Ce ascundea mormântul Salomeei, una dintre femeile prezente la nașterea lui Iisus. Descoperirea fascinantă i-a uimit pe arheologi

Un mormânt antic în care se presupune că își doarme somnul de veci Salomeea, una dintre femeile care au asistat la nașterea lui Iisus, a fost excavat de arheologi. Ce au descoperit acolo? Nimic nu era așa cum credeau. Specialiștii au rămas fără cuvinte!

Arheologii au excavat mormântul „moașei lui Iisus” în Israel. Ce au descoperit acolo?

Arheologii au excavat, de curând, mormântul Salomeei, femeia despre care se spune că a fost prezentă la nașterea lui Iisus, iar descoperirea pe care au făcut-o i-a surprins complet.

Aceștia au dat peste „una dintre grotele funerare cele mai impresionante” găsite vreodată pe teritoriul Israelului, cu o vechime de circa 2.000 de ani.

Aceasta a fost prezentată marți, 20 decembrie, de autorități. Conform arheologilor, situl a fost descoperit în urmă cu patru decenii de către hoții de antichităţi în pădurea Lachish, aflată între Ierusalim şi Fâşia Gaza, ceea ce a dus la săpături arheologice care au scos la iveală un perimetru imens care atestă importanţa acestei grote funerare.

Acolo s-au găsit urne cu oseminte, dar și nişe săpate în piatră. Conform Autorităţii pentru Antichităţi (AIA), aceasta este, fără îndoială, una dintre grotele „cele mai impresionante” şi „complexe” descoperite vreodată în Israel.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Citește și S-a aflat cum trăia, de fapt, Vlad Țepeș. Descoperirea cercetătorilor despre misteriosul Dracula, detaliul care le-a atras atenția!

Salomeea a fost prezenta la nasterea lui Iisus
Salomeea a fost prezenta la nasterea lui Iisus

Cui ar fi aparținut?

Grota ar fi aparținut unei familii cu un statut înalt în Shefelah din Iudeea în perioada celui de-al doilea templu. Ulterior, aceasta ar fi fost transformată într-o capelă creştină dedicată Salomeei, după cum atestă prezenţa crucii şi a unor zeci de inscripţii gravate pe ziduri şi care fac referire la ea.

„Salomeea este o figură misterioasă”, a precizat AIA. „Potrivit tradiţiei creştine (ortodoxă), moaşei din Bethléem nu-i venea să creadă că i se cere să ajute la naşterea copilului unei fecioare, mâna i s-a carbonizat şi nu s-a vindecat decât după ce a atins leagănul pruncului”.

Cultul Salomeei, sanctificat în creștinism, aparține unui fenomen mai larg, prin care pelerinii creștini din secolul al V-lea d.Hr. au întâlnit și sanctificat situri evreiești, au declarat cercetătorii într-un comunicat de presă al Autorității israeliene pentru antichități. O excavare a curții locației a dezvăluit că aceasta a găzduit mai multe tarabe pe care, potrivit arheologilor, erau expuse lămpi din argilă.

„Am găsit sute de lămpi integrale şi sparte datând din secolele VIII-IX”, au precizat Nir Shimshon-Paran şi Zvi Firer, directori ai operaţiunilor de excavare din sudul Israelului în cadrul AIA.

„Lămpile serveau probabil la iluminarea grotei sau erau utilizate în timpul ceremoniilor religioase, în aceeaşi manieră ca lumânările care sunt puse în zilele noastre pe morminte şi în biserici”, au adăugat aceștia.

Citește și Cât de veche este apa de pe Pământ și de ce contează: descoperirea oamenilor de știință!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...