Ce are în plan Ministrul Muncii să facă, anul acesta, cu alocațiile pentru copii. Se anunță schimbări majore pentru români

Raluca Juncu 19.02.2020, 10:19
Ce are în plan Ministrul Muncii să facă, anul acesta, cu alocațiile pentru copii. Se anunță schimbări majore pentru români

Ministrul demis și propus al Muncii, Violeta Alexandru intenționează să schimbe procedurile de acordare a alocațiilor copiilor, transformând în acest sens întregul sistem. Propunerea a pornit de la Ludovic Orban, pe care a lansat-o în spațiul public în urmă cu câteva zile.

Despre introducerea de vouchere, în loc de alocații

Alocațiile copiilor ar putea fi schimbate cu vouchere, care ar putea fi acordate celor mici în loc de sumele de bani care se acordă acum lunar pentru aceștia.

„Resursele publice destinate copiilor trebuie să ajungă chiar la aceștia. Este cunoscută realitatea conform căreia de alocațiile copiilor (mai) beneficiază și aparținătorii/părinții pentru cu totul alte cheltuieli decât cele necesare creșterii și dezvoltării copilului. Se mai joacă și la păcănele.

În Constituția României este garantat dreptul copilului de a primi alocație dar este la latitudinea autorităților să găsească cele mai bune soluții pentru ca banii chiar să adreseze nevoile copilului”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook.

Inițiativa vine din partea premierului demis, Ludovic Orban, care a transmis zilele trecute că ia în calcl această variantă. Și Florin Cîțu, ministrul demis al Finanțelor Publice a transmis, în cadrul unei emisiuni că el susține acest demers, în măsura în care va fi implementat.

„Propunerea domnului premier (de introducere a voucherelor n.r.) este una interesantă. Este un sistem folosit în SUA care încearcă să se asigure că banii nu vor fi folosiți de părinți în alte scopuri și vor fi direcționați în educație, sănătate, etc. E un sistem folosit și în SUA și în Finlanda și este unul de succes”, a spus ministrul demis al Finanțelor, potrivit Digi 24.

Deși Președintele Klaus Iohannis a semnat în ianuarie, decretul privind dublarea alocațiilor, ulterior, Ludovic Orban a amânat acest proiect până la 1 august, prin ordonanță de urgență. Cu această decizie nu au fost de acord senatorii, întrucât proiectul de OUG în acest sens a fost respins, la începutul lunii februarie a acestui an.

În măsura în care acestea vor fi dublate, Alocațiile vor fi în cuantum de:

-600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap

-300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani

-600 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Rămâne văzut însă dacă alocațiilor vor fi acordate sub formă de vouchere sau dacă vor rămâne în forma inițială.

Urmăriți Impact.ro și pe