Ce ar trebui să aibă toți românii în casă în cazul unui blackout. Soluțiile lui Raed Arafat pentru a rezista timp de trei zile fără curent

Mihnea Tălău 24.11.2022, 21:08
Ce ar trebui să aibă toți românii în casă în cazul unui blackout. Soluțiile lui Raed Arafat pentru a rezista timp de trei zile fără curent

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, este de părere că este foarte puţin probabil ca România să intre într-un black-out. El spune că pot exista pene de curent, dar fără legătură cu războiul, în condiții de viscol, cum s-a mai întâmplat și în anii precedenți.

Spitalele, instituțiile și benzinăriile, trebuie să aibă generatoare de curent

“Dacă probabilitatea pentru România este una foarte mică, astfel de probabilitate pentru România este mult, mult mai redusă decât ce vedem, din păcate, că se întâmplă în Republica Moldova, unde există o dependenţă mai mare pe partea de curent care provine din Ucraina. Dar totuşi, dacă se întâmplă situaţii de întrerupere de curent, care nu trebuie să fie neaparat din cauza războiului, poate să fie şi din cauza unor furtuni mari, cum am avut în 2017, zone importante, dacă nu mă înşel, la sfârşitul lui 2017, în vestul ţării şi în sudul ţării”, a spus Arafat, potrivit news.ro.

Șeful DSU atrage atenția că toate infrastructurile critice esenţiale, cum ar fi spitale, diferite instituţii, dar și benzinăriile, trebuie să aibă deja generatoare care intre în funcțiune imediat când se întrerupe curentul.

Primul exercitiu de Blackout in Romania. Ce trebuie sa faci daca ramai fara curent si gaze trei zile

Ce pot face românii pentru a rezista unei pene majore de curent

Arafat a explicat și ce trebuie să facă românii pentru a rezista unei pene majore de curent, de trei zile. Obligatoriu, paturi, lanterne, baterii, mâncare neperisabilă, apă, medicamente și nu în ultimul rând o suma de bani cash.

“Din păcate, pentru primele trei zile, soluţii magice nu sunt. Soluţiile sunt să ai cu ce să te încălzeşti, chiar cu ce să te înveleşti până se rezolvă problema, până vin autorităţile cu soluţii, cu recomandări suplimentare. Să ai lanterne, acum sunt lanterne pe led pe care poţi să le ţii pornite o durată foarte lungă, cu o baterie, să ai aşa ceva în casă. Lumânările sunt periculoase pentru că pot produce incendii, însă sisteme de iluminat pe led care merg pe baterie şi care să ţină ore sau chiar zile există şi poate că e bine să ai aşa ceva în casa de rezervă. Nu numai pentru situaţia de acum, Doamne-fereşte un cutremur, altă urgenţă. Să ai aşa ceva în casă este obligatoriu.

Bineînţeles, la asta se adaugă tot ce recomandăm pe site-ul Fii pregătit în caz de diferite categorii de urgenţă pentru cele trei zile. Să ai suficientă mâncare neperisabilă, să ai apă calculată la doi litri pe zi pe persoană cel puţin, să ai medicamentele pentru persoanele care sunt bolnave cronic. Faptul că ATM-urile posibil să nu funcţioneze, este bine să ai o sumă mică să fie la dispoziţia ta ca să poţi achiziţiona lucruri de necesitate, să nu depinzi doar de card”, a menţionat şeful DSU.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...