Ce ar putea să se întâmple cu pensiile speciale ale parlamentarilor. Liderul PNL, Ludovic Orban, tocmai a anunțat

Cristian Cojocaru 10.02.2021, 17:30
Ce ar putea să se întâmple cu pensiile speciale ale parlamentarilor. Liderul PNL, Ludovic Orban, tocmai a anunțat

Președintele PNL, Ludovic Orban a adus astăzi în discuție ceea ce s-ar putea întâmpla cu pensiile speciale ale parlamentarilor. Liderul PNL a a menționat că atunci când legea va fi supusă votului în Parlament, liberalii vor vota în favoarea noii prevederi.

Pensiile speciale ale parlamentarilor vor avea de suferit

Liderul PNL, a vorbit despre pensiile speciale dar mai ales despre cele ale parlamentarilor. Acesta s-a arătat în favoarea legii, astfel că membrii partidului său vor vota în favoarea noului act normativ. Președintele Camerei Deputaților a menționat că „PNL a decis susținerea proiectului de lege care modifică statutul deputaților și senatorilor prin care se desființează pensiile ale parlamentarilor”.

”În privința pensiilor speciale. Suntem clar într-un proces de elaborare a unei legislații care să pună punct inegalităților care există și care să aducă cât mai aproape de principiul contributivității, pensiilor ocupaționale, de serviciu și alte categorii de pensii. PNL a decis în unanimitate, în Biroul politic, ca să nu mai existe niciun dubiu, susținerea proiectului de lege care modifică statutul deputaților și senatorilor prin care se desființează pensiile ale parlamentarilor.

Noi vom vota „pentru”, când se va introduce acest proiect de lege în dezbaterea camerelor reunite ale Parlamentului. PNL a înaintat proiectul de lege pentru desființarea pensiilor speciale încă din legislatura trecută. Ca să fiu corect, există un proiect de lege înaintat și de USR-PLUS. Aceste două proiecte de lege au fost ținute în sertare.” a menționat Ludovic Orban.

Membrii partidului PSD s-au arătat împotriva legii de modificare a pensiilor speciale ale parlamentarilor
Membrii partidului PSD s-au arătat împotriva legii de modificare a pensiilor speciale ale parlamentarilorMembrii partidului PSD s-au arătat împotriva legii de modificare a pensiilor speciale ale parlamentarilor

PSD este împotriva adoptării legii

Potrivit președintelui PNL, membrii partidului PSD s-au arătat împotriva legii de modificare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Fiind în minoritate, aceștia se simt obligați să fie de partea majorității. PSD a fost cel care a introdus pensiile speciale pentru parlamentari, la fel și pentru celelalte categorii de persoane care beneficiază de aceste pensii extrem de mari.

”PSD nu a vrut să adopte acest proiect de lege. Acum, când avem noi majoritate, vor să prindă și ei trenul. L-au pierdut, pentru că au avut majoritate parlamentară. Să nu uităm că cel care a introdus pensiile speciale pentru parlamentari, ca aproape toate pensiile speciale, a fost PSD când a avut majoritate parlamentară. PNL a votat împotriva modificării legii privind statutul deputaților și senatorilor.”, a mai adăugat liderul PNL.

Aproximativ 80% din pensiile speciale merg către serviciile secrete, Interne și Apărare, care costă statul anual aproximativ 1 miliard de euro. Pensionarii care beneficiază de astfel de pensii grase numără aproximativ 140.000 de persoane. Sursa de venit pentru pensiile speciale ale parlamentarilor este reprezentată pe de-o parte din sistemul public de pensii, iar pe cealaltă parte, diferența este acoperită din bugetul de stat, și-așa, destul de șubrezit.

Urmăriți Impact.ro și pe