Ce ar fi putut provoca misteriosul „sindrom Havana”? Un nou raport al serviciilor de informaţii din SUA

Beatrice Dumitru 03.02.2022, 13:04
Ce ar fi putut provoca misteriosul „sindrom Havana”? Un nou raport al serviciilor de informaţii din SUA

Cel mai recent raport realizat de un grup de experți consultat de serviciilor de informaţii din SUA arată că simptomele în cazul „sindromului Havana” sunt „autentice și convingătoare”. Experții spun ce ar fi putut provoca aceste cazuri, apărute pentru prima dată în 2016, în Cuba.

Ce a provocat „sindromul Havana”

Începând din anul 2016, ofițerii de informații și diplomații americani aflați la post la Havana, în Cuba, au început să se plângă de o serie de simptome, cum ar fi dureri de cap, greaţă, ameţeli, chiar leziuni neurologice. La început, guvernul a respins afirmațiile, dar în ultimul an au fost luate mai în serios, după ce s-au inregistrat cel puțin 1.000 de cazuri din întreaga lume.

Serviciile americane de informaţii susțin că misteriosul „sindrom Havana”, care a afectat diplomați și militarii din SUA, ar putea fi cauzat de unde electomagnetice sau, în unele cazuri, ar putea fi vorba de un dispozitiv ascuns, notează BBC.

 Ce ar fi putut provoca misteriosul „sindrom Havana”? Un nou studiu al serviciilor de informaţii din SUA
SUA cercetează ce ar fi putut cauza „sindromul Havana”

Au fost examinate cinci cauze posibile

Un studiu CIA din ianuarie nu a găsit nicio dovadă a unei campanii pe scară largă a unui stat străin și a spus că multe cazuri ar putea fi explicate prin cauze naturale sau stres. Cu toate acestea, a recunoscut că un număr de 20 de cazuri a rămas neexplicat.

Acest nou studiu, publicat pe 2 februarie, a examinat peste 1.000 de documente clasificate și a intervievat martori pentru a se concentra asupra unui grup de persoane care suferă de anumite simptome, care nu pot fi explicate de condițiile de mediu sau medicale și ar fi putut fi cauzat de un fel de sursă sau dispozitiv extern.

Experții au descoperit patru „caracteristici de bază” sau simptome, inclusiv apariția bruscă a sunetului sau a presiunii într-o ureche sau pe o parte a capului, vertij, pierderea echilibrului și dureri de urechi și o stare de amețeală.

Aceștia au examinat cinci cauze posibile: semnale acustice, agenți chimici și biologici, radiații ionizante, factori naturali și de mediu și radiofrecvență și alte energii electromagnetice și au studiat dacă un fel de dispozitiv ascuns ar putea crea simptomele raportate. Experții susțin că factorii psihologici sau sociali nu puteau explica simptomele, deși ar fi putut agrava unele dintre problemele celor afectați. De asemenea, nu pot fi explicate prin condițiile de mediu sau medicale.

Mai multe aspecte ale acestui sindrom neurosenzorial unic fac să fie puțin probabil să fie cauzat de o tulburare neurologică funcțională. Astfel, poate fi vorba de stimuli externi sau o altă sursă”, precizează experții.

SUA consideră cu Rusia este vinovată

Studiul a constatat că energia electromagnetică pulsată, în special în domeniul de radiofrecvență, „explică în mod plauzibil” caracteristicile de bază, deși arată că există lacune în informații. Nu există niciun detaliu în raport despre ce ar putea fi un astfel de dispozitiv și nici dacă intenția a fost de a supraveghea persoanele respective.

O altă explicație plauzibilă pentru simptome, spun experții, sunt ultrasunetele, deși pătrund mai greu prin clădiri, ceea ce înseamnă că sursa ar trebui să fie aproape de țintă. Mai multe persoane din  guvernul SUA cred că Rusia ar putea fi responsabilă, deși nu există dovezi concludente în acest sens.

Urmăriți Impact.ro și pe