Ce apărut pe rețelele sociale după momentul stânjenitor cu șefa Comisiei Europene și Recep Erdogan. Președintele Turciei o lăsase fără scaun pe Ursula von der Leyen

Ioana Bucur / 07.04.2021, 20:48
Ce apărut pe rețelele sociale după momentul stânjenitor cu șefa Comisiei Europene și Recep Erdogan. Președintele Turciei o lăsase fără scaun pe Ursula von der Leyen

Turcia dă un nou exemplu rușinos în ceea ce privește statutul femeilor în societate. Ce a apărut pe rețelele de socializare, după momentul stânjenitor cu șefa Comisiei Europene și Recep Erdogan. Ce a pățit Ursula von der Leyen, unul dintre cei mai importanți oficiali din Europa.

Ce apărut pe rețelele sociale după momentul stânjenitor cu șefa Comisiei Europene și Recep Erdogan

Incident rușinos la Ankara, în timpul vizitei oficiale a doi dintre cei mai importanți reprezentanți ai Europei. Președintele Turciei, Recep Erdogan, i-a primit pe președintele Consiliului European, Charles Michel, și pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Singura femeie din grup, Leyen nu a avut alocat un scaun lângă cei doi oficiali bărbați. Întregul moment a fost surprins de obiectivele camerelor de filmat și de fotografiat ale jurnaliștilor prezenți, fiind preluate de cele mai importante canale de știri din toată lumea. În înregistrarea video se vede clar cum, în sala de întâlnire, cei trei stau la fotografii cu doar două fotolii pregătite în spatele lor. Locurile sunt ocupate fără ezitare de Michel și Erdogan, în timp ce Ursula von der Leyen zăbovește câteva secunde, nedumerită unde ar trebui să se așeze. În cele din urmă, președinta Comisiei Europene este rugată să stea pe o canapea aflată la câțiva metri distanță, vizavi de ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, în condițiile în care politicianul ocupă un rang inferior în protocolul diplomatic obișnuit.

Ce a apărut pe rețelele sociale după momentul stânjenitor cu șefa Comisiei Europene și Recep Erdogan? Așa cum era de așteptat, incidentul a stârnit un val de reacții în mediul online. Eurodeputatul olandez Sophie in ’t Veld a fost printre primii care au vorbit despre ce s-a întâmplat la Ankara, amintind că la întâlnirile dintre Erdogan și foștii șefi ai Uniunii Europene, ambii bărbați, cei trei lideri au fost așezați unul lângă celălalt, demonstrându-se recunoașterea egalității în rangul diplomatic. În mod normal, președinta Comisiei Europene,Ursula von der Leyen, fost ministru german al Apărării, şi preşedintele Consiliului European, și Charles Michel, fost premier belgian, sunt trataţi ca având acelaşi rang.

„Nu a fost o coincidență, a fost deliberat. De ce nu a spus nimic președintele Consiliului European”, a scris Sophie in ’t Veld pe Twitter.

Drepturile femeilor, o problemă în Turcia

Vizita celor doi oficiali europeni la Ankara a fost criticată de la bun început, în contextul în care a venit la nici două săptămâni după ce Erdogan și-a retras țara din tratatul intenațional pentru prevenirea violenței împotriva femeilor, numit și Convenția de la Istanbul. cu toate astea, aliații președintelui Turciei au precizat că decizia nu este sinonimă cu un regres în ceea ce privește drepturile femeilor. După momentul stânjenitor, Ursula von der Leyen nu a spus nimic despre ce s-a întâmplat la începutul întâlnirii cu Erdogan, exprimându-și, în schimb, îngrijorarea legată de situația drepturilor femeilor în Turcia

„Sunt profund îngrijorată de faptul că Turcia s-a retras din Convenţia de la Istanbul. Acest tratat este despre protejarea femeilor şi copiilor împotriva violenţei. Iar (n.r. – retragerea) este cu siguranţă un semnal prost în acest moment”, a precizat ea.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI