Ce amendă trebuie să plătești dacă parchezi neregulamentar în Grecia. Rămâi pe loc și fără plăcuțele de înmatriculare

Andra Daoud 28.07.2022, 11:54
Ce amendă trebuie să plătești dacă parchezi neregulamentar în Grecia. Rămâi pe loc și fără plăcuțele de înmatriculare

Ce amendă trebuie să plătești dacă parchezi neregulamentar în Grecia? Turiștii care merg cu mașina în vacanță trebuie să știe că aceasta nu poate fi lăsată la întâmplare și că nu peste tot pe unde este un loc liber se poate parca. În Grecia, locurile de parcare sunt marcate cu culori diferite, în funcție de costul parcării și dacă este permis sau nu să lași mașina acolo. Ce se întâmplă dacă parchezi pe loc nepermis.

Ce amendă trebuie să plătești dacă parchezi neregulamentar în Grecia

Mii de turiști români merg și în 2022, ca în fiecare an, să își facă vacanța în Grecia, fie pe partea continentală, fie în insule. Mulți dintre ei aleg să meargă până acolo cu mașina personală, mai ales dacă optează pentru destinații de vacanță din nordul țării, aproape de granița cu Bulgaria, și nu este nevoie de avion.

Odată ajunși la destinație, turiștii trebuie să respecte câteva reguli impuse de autoritățile elene, printre care se numără și parcarea. A avea mașina personală la dispoziție pentru a te deplasa către anumite plaje sau obiective turistice din zonă poate fi un mare avantaj, însă trebuie să ai grijă unde o parchezi. Nu orice loc liber poate fi folosit pentru a lăsa mașina, iar polițiștii greci aplică amenzi usturătoare pe care turiștii nu au cum să le evite dacă au călcat strâmb.

Ce amendă trebuie să plătești dacă parchezi neregulamentar în Grecia? În primul rând, trebuie să știi că locurile de parcare din Grecia sunt marcate în trei feluri: pe locurile marcate cu alb, parcarea este gratuită, pe locurile marcate cu albastru, parcarea se plătește, iar în zona marcată cu galben, parcarea este strict interzisă.

Pentru a lăsa mașina în parcările publice cu plată, în Grecia se percepe un tarif de 1.5 euro/oră, în medie. Dacă omiți să plătești parcarea, amenda este de 150 de euro, iar polițiștii rețin plăcuțele de înmatriculare, astfel încât nu mai poți pleca de acolo până când nu plătești amenda. Grupurile și forumurile de discuții care au legătură cu vacanțele în Grecia sunt pline de postări legate de faptul că mașini lăsate în locuri unde aparent nu era parcarea interzisă, au rămas fără numerele de înmatriculare.

Ce amenda trebuie sa platesti daca parchezi neregulamentar in Grecia
Parcarea neregulamentara se sanctioneaza cu amenzi usturatoare in Grecia

Ce amenzi mai riști ca șofer în Grecia

Nu doar cei care merg cu mașina personală personală în Grecia trebuie să fie atenți la cum circulă și unde parchează, ci și cei care închiriază o mașină de acolo. Autoritățile elene îi sancționează drastic pe șoferii care încalcă legea.

Dacă ai aflat deja ce amendă trebuie să plătești dacă parchezi neregulamentar în Grecia, trebuie să știi că și depășirea limitei de viteză, conducerea sub influența băuturilor alcoolice sau folosirea telefonului mobil în timp ce te afli la volan se pedepsesc conform legii.

Situațiile pentru care poliția din Grecia nu doar că poate aplica amenzi, ci poate dispune și reținerea permisului de conducere, a actelor autoturismului sau a plăcuțelor de înmatriculare sunt:

  • Folosirea telefonului mobil în timpul conducerii autoturismului;
  • Circulaţia pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun;
  • Depăşirea şi încălcarea liniei continue;
  • Neoprirea la semnalele agentului de circulaţie;
  • Nerespectarea semnalelor semaforului;
  • Oprirea pe autostradă în locuri neamenajate;
  • Condusul pe contrasens.

În ceea ce privește depășirea limitelor de viteză pe sectoarele de drum din Grecia, dacă depășești limita legală cu 20 km/h amenda este 100 de euro, cu 30 km/h – 350 de euro, caz în care se reține și permisul de conducere pentru o perioadă de 60 de zile.

Conducerea sub influența băuturilor alcoolice se sancționează și ea drastic. Așa că, dacă ai băut o bere sau un pahar de vin la o tavernă grecească și vrei să te urci la volan, gândește-te de două ori, pentru că sancțiunile sunt următoarele:

  • 0,50-0,80 g/l ȋn sânge sau de 0,25-0,40 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 200 euro și imobilizarea autovehiculului;
  • 0,80-1,10 g/l ȋn sânge sau de 0,40- 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 700 euro, ridicarea permisului de conducere timp de 90 de zile și imobilizarea autovehiculului;
  • peste 1,10 g/l ȋn sânge sau de peste 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 180 de zile, cu închisoare de minimum două luni, amendă de 1.200 euro, ridicarea plăcuțelor de ȋnmatriculare pentru o perioadă de la 10 zile până la 6 luni (ȋn baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehiculului.

 

Urmăriți Impact.ro și pe