Ce actori au mai rămas astăzi în viață din distribuția serialului Toate Pânzele Sus din 1977

Emanuela Pană 09.05.2021, 11:57

Având la bază unul dintre cele mai frumoase romane de aventuri scrise vreodată de un prozator român, pelicula „Toate pânzele sus“ rămâne fără îndoială unul dintre cele mai îndrăgite și vizionate filme românești din toate timpurile. Îl cunosc bunicii și părinții, însă cu siguranță au auzit măcar de el și cei mai tineri. Anii au trecut rapid de la lansarea serialului, care a avut loc în 1977, iar echipajul „Speranța“ s-a reunit în ceruri după ce actorul George Paul Avram, care a interpretat rolul lui Haralamb, a murit anul trecut. Ce actori au mai rămas, însă, în viață, afli în continuare.

Actori în viață din Toate pânzele sus

Anul acesta se împlinesc 46 de ani de când au debutat filmările pentru cel mai îndrăgit serial românesc – „Toate pânzele sus“. Produs între anii 1975 – 1977, mini-serialul este o adaptare cinematografică după romanul cu același nume, „Toate pînzele sus!“, al scriitorului Radu Tudoran.

Producția i-a purtat pe români, cu suspans și umor, la bordul goeletei „Speranţa“, lăsând în urmă graniţele ferecate ale regimului Ceauşescu și înaintând spre tărâmuri la care puteai doar să visezi în acele vremuri. Totul cu „un preț“, dar unul colorat și frumos, căci actorii din distribuţia filmului s-au ales pentru toată viața cu „porecle“, care mai de care mai nostime și cu haz.

Din nefericire, însă, rând pe rând, majoritatea artiștilor au urcat la ceruri, lăsând scena teatrului românesc tot mai pustie. După ce în septembrie 2016 a murit Sebastian Papaiani, interpretul lui Ieremia din „Toate pânzele sus“, la vârsta de 80 de ani, s-a înălțat către ceruri, în 2017, și interpretul căpitanului Anton Lupan, Ion Besoiu, care a trăit 85 de ani. Totuși, cei doi actori nu sunt cele mai recente exemple, căci anul trecut, actorul George Paul Avram, cunoscut publicului pentru rolul lui Haralamb, a murit la vârsta de 80 de ani.

Din fericire, din distribuția serialului „Toate Pânzele Sus“ sunt și astăzi în viață următorii actori: Cristian Şofron, care a interpretat rolul lui Mihu; Julieta Szönyi care a jucat-o pe Adnana; Ion Dichiseanu, care l-a pus în scenă pe Pierre Vaillant și Gheorghe Visu, care l-a interpretat pe Pedro.

Citește și: Doliu în lumea artistică! A murit Haralamb din Toate Pânzele Sus. Unde va avea loc înmormântarea

Echipajul „Speranţa“ s-a reunit în ceruri

După cum aminteam și mai sus, membrii echipajului „Speranța“ au părăsit rând pe rând scena și planul material, iar primul am putea spune că a fost Jean Lorin Florescu, interpretul lui Martin Stricklan, un căutător de aur. Actorul a decedat la 68 de ani, în anul 1992, după ce a jucat în 31 de filme şi nenumărate piese de teatru.

actori in viata din toate panzele sus
Ce actori din distribuția serialului Toate pânzele sus sunt și astăzi în viață

Un alt actor care și-a luat adio de la această lume a fost Aurel Giurumia, interpretul lui Agop, care s-a stins pe 30 martie 2004, la 73 de ani. Au urmat interpretul cârmaciului Gherasim, actorul Ilarion Ciobanu, care s-a stins la 7 septembrie 2008; Colea Răutu, interpretul lui Spânu din aceeaşi poveste și interpretul lui Ismail, simpaticul actor Jean Constantin, care a fost internat în mai multe rânduri din cauza problemelor cardiace.

Totuși, ei rămân vii în inimile românilor, în inimile celor care au îndrăgit și au urmărit cu zâmbetul pe buze și entuziasm serialul „Toate pânzele sus“, de Radu Tudoran, în regia lui Mircea Mureşan.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...