Ce acte sunt necesare când schimbi volanul mașinii de pe partea dreaptă pe stânga. Tariful pentru omologarea vehiculului în 2023

Badea Violeta 20.01.2023, 10:17
Ce acte sunt necesare când schimbi volanul mașinii de pe partea dreaptă pe stânga. Tariful pentru omologarea vehiculului în 2023

În timp ce autoritățile se gândesc serios să interzică maşinile cu volanul pe partea dreaptă, românii continuă să aducă în țară astfel de autoturisme. Deșii și tu o mașină cu volanul pe dreapta și te gândești să-l mulți pe stânga? Iată de ce acte vei avea nevoie și cât te va costa omologarea vehiculului!

Mutarea volanului de pe dreapta pe stânga. Acte necesare și tarif omologare

Tocmai ți-ai cumărat o mașină cu volanul pe dreapta? Ei bine, nu ți face griji, deoarece volanul vehiculului poate fi schimbat. Totusi, este important de retinut că trebuie să lași instalarea pe mâna unor profesioniști.

Mai mult, înainte de a schimba orice element al mașinii tale, primul lucru pe care trebuie să îl ai clar este că acesta, fie că este vorba de volanul autoturismului sau de faruri, trebuie să fie omologat, altfel riști ca mașina ta să nu treacă ITP-ul.

Acum, hai să vedem exact ce pași trebuie să urmărești pentru a face toată treaba cât mai bine. Ei bine, mai întâi de toate, trebuie să cauți un atelier autorizat care are acreditarea de a lucra cu sisteme de frânare, direcție, rulare, electrice sau cu elemente de caroserie.

Din fericire pentru tine, însă, există o listă cu ateliere pe pagina oficială a Registrului Auto Român, la secțiunea Certificare Sisteme, notează promotor.ro.

Citește și Mașini de lux, la prețuri de nimic. ANAF scoate la licitație noi autoturisme, de la 3.900 de lei!

Pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru a-ti schimba volanul masinii de pe dreapta pe stanga
Pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru a-ti schimba volanul masinii de pe dreapta pe stanga

De ce documente ai nevoie pentru a-ți schimba volanul mașinii de pe partea dreaptă pe stânga

Când dorești să faci această modificare, este important să ştii care sunt documentele necesare. Ei bine, află că cei de la atelier îți vor da toate actele de care ai nevoie. Și cu acestea va trebui să mergi la RAR pentru omologare.

Cât despre costuri, Registrul Auto Român percepe un tarifț de 1.742,10 lei pentru (re)omologarea unui autoturism înmatriculat în țara noastră, ca urmare a modificării postului de conducere.

Precizăm, totuși, că acestea sunt doar costurile de omologare. În funcție de autoturismul la care se efectuează operațiunea și de timpul de realizare, costurile pot varia.

În plus, în cazul vehiculelor destinate circulației pe partea stângă a carosabilului, pentru care se solicită eliberarea Cărții de identitate (CIV) în vederea înmatriculării în România, este necesară echiparea acestora cu faruri destinate circulației pe partea dreaptă.

Orice alte măsuri temporare, cum ar fi mascarea unei părți din far sau reglarea farului astfel încât lumina să bată în jos, nu sunt acceptate de către Registrul auto Român.

Citește și Mașinile second-hand ale românilor, avariate în occident: cifrele care trădează samsarii de autoturisme!

Talentat încă de mic!
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...