Ce a lăsat armata rusă la granița cu Ucraina. Președintele Zelensky spune că situația e doar parțial rezolvată

Ana Anitoiu 11.05.2021, 21:07
Ce a lăsat armata rusă la granița cu Ucraina. Președintele Zelensky spune că situația e doar parțial rezolvată

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este nemulțumit de acțiunile armatei ruse la granița acestei țări. Liderul a declarat că situația este doar parțial rezolvată, după ce Rusia a anunțat o decizie importantă, luna trecută.

Ce a lăsat armata rusă la granița cu Ucraina

În luna aprilie, Rusia a anunțat retragerea trupelor de la granița cu Ucraina. Însă, deocamdată, rușii nu și-au retras echipamentele militare, conform președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. El a precizat că deși momentan nu există posibilitatea unei invazii de amploare, ”nimeni nu poate garanta nimic”.

Declarațiile lui Volodimir Zelenski vin după ce, nu mai departe de săptămâna trecută, secretarul de stat american Anthony Blinken a spus că un număr considerabil de forțe rusești și echipamente militare au rămas la granița cu Ucraina. ”Ştim că Rusia a retras unele forţe de la frontiera cu Ucraina, însă vedem că rămân forţe semnificative şi echipament în cantitate semnificativă acolo”, a spus Blinken.

Ce a lasat armata rusa la granita cu Ucraina. Presedintele Zelensky spune ca situatia e doar partial rezolvata
Vladimir Putin

Armata rusă a început retragerea de la granița cu Ucraina

La data de 23 aprilie, armata rusă a început retragerea de la granița cu Ucraina, unde detașase zeci de mii de militari, crescând tensiunile la nivel internațional. Retragerea a pornit în Crimeea, la o zi după un exerciţiu militar la care au participat aproximativ 10.000 de persoane.

De altfel, Rusia a desfăşurat timp de mai multe săptămâni zeci de mi de militari la granița cu Ucraina, la ”exerciţii militare”. Aceste acțiuni au alimentat temeri, atât în Ucraina, cât şi în Occindent, cu privire la o posibilă invazie sau ofensivă. De cealaltă parte, Moscova a transmis că ”nu ameninţă pe nimeni” şi că nu era vorba decât despre un răspuns la operaţiuni ”agresive” ale NATO în Europa de Est.

Statele Unite ale Americii susțin Ucraina

Desfășurarea de forțe militare din partea Rusiei a avut loc în contextul în care s-au intensificat violențele în războiul cu separatiştii proruşi în estul Ucrainei, precum și al unor manevre maritime importante atât la Marea Neagră, cât şi în Crimeea anexată. Deși Washingtonul, Uniunea Europeană şi NATO au făcut declarații de susţinere a Kievului, nu a fost dat curs solicitării ucrainene de accelerare a aderării Ucrainei la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

În urma anunțului Moscovei cu privire la retragerea trupei de la granița cu Ucraina, Joe Biden i-a propus un summit lui Vladimir Putin. Evenimentul ar putea avea loc în luna iunie. Totul în contextul în care SUA susțin Ucraina după anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, în 2014, când a izbucnit Războiul din Donbas între forţe ucrainene şi separatişti proruşi susţinuţi de Moscova. Conflictul s-a soldat cu peste 13.000 de decese în şapte ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...