Ce a declanșat incendiul de la secția Covid a Spitalului din Ploiești. Raed Arafat, anunțul momentului

Cătălina Burghelea 11.11.2021, 07:12
Ce a declanșat incendiul de la secția Covid a Spitalului din Ploiești. Raed Arafat, anunțul momentului

Un incendiu a izbucnit, în această dimineaţă, la Spitalul de Boli Infecţioase Ploieşti, care este unitate suport Covid. Doi pacienţi au decedat, alți 20 au fost evacuați, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova. O infirmieră a suferit arsuri grave, fiind transferată la Spitalul ”Floreasca” din Capitală, a precizat Mădălin Ipatie, Director Serviciul de Ambulanță Prahova.

Incendiu la secția Covid a Spitalului de Boli Infecţioase Ploieşti

Alarma s-a dat în jurul orei 4.46 dimineaţa (n.r. – joi, 11 noiembrie), cu un apel la 112, care a anunțat un incendiu la Spitalul de Boli infecțioase din Ploieşti. La faţa locului au ajuns șase autospeciale de lucru cu apă și spumă, o descarcerare și 20 ambulanțe SMURD și SAJ, cu 57 de pompieri militari. Pentru această misiune a fost declanșat Planul Roşu de Intervenție.

Doi morți și 20 de pacienți evacuați

Doi bărbaţi, în vârstă de 74 şi 75 de ani, au decedat, iar alți 20 de bolnavi au fost evacuaţi din secţia Covid a Spitalului de Boli infecțioase din Ploieşti.

„Din primele informaţii 2 pacienţi sunt decedaţi. La ora 04.36 a fost pus în aplicare Planul Roşu Judeţean. 20 de pacienţi au fost evacuaţi. La faţa locului au fost mobilizate 6 autospeciale de lucru cu apă şi spuma, 1 de descarcerare şi 20 ambulante SMURD şi SAJ cu 57 de pompieri militari”, a transmis Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova.

A ars un salon în care erau bolnavii infectați

IGSU a precizat că focul, care s-a manifestat într-un salon de la parterul unei clădiri, pe o suprafaţă de aproximativ 20 metri pătraţi, a fost, într-un final, lichidat. Incendiul ar fi izbucnit de la instalația de oxigen la care erau conectați pacienţii cu Covid. Teoria este susținută și de secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

Raed Arafat dezvăluie cauza incendiului

Șeful DSU, Raed Arafat, a explicat că incendiul de la unitatea de suport Covid a pornit după ce o infirmieră, care încerca să schimbe un tub de oxigen, a mișcat un pat. Infirmiera a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului, fiind transferată la Spitalul Floreasca din București.

”O infirmieră a mișcat un pat pentru a pune un tub de oxigen și atunci s-a declanșat incendiul, dar rămâne ca ancheta să decidă exact cauza (…) Infirmiera a suferit asuri la nivelul membrelor superioare și va fi transferată la Spitalul Floreasca din Capitală.

Nu putem arăta cu degetul pe nimeni. Infirmiera trebuia să ajungă la priză, pacienții erau foarte agitați.

În acest moment nu trebuie evacuat înreg spitalul, având locuri în alte pavilioane. Momentan este o problemă cu încălzirea, dar această problemă va fi rezolvată în cel mai scurt timp de conducerea spitalului”, a spus Raed Arafat.

Ce spune primarul orașului Ploiești

Autorităţile au transferat pacienţii evacuați către sediul principal al Spitalului Judeţean Ploiești.

„Nu este un spital al primăriei Ploieşti. Am ajuns acolo, că am fost informat şi mi se pare normal să mergem acolo să dăm o mână de ajutor. Sper cu această ocazie să se înțeleagă că a face spitale noi, cu circuite noi nu este un moft”, a spus primarul orașului Ploieşti, Andrei Voloşevici, pentru Antena 3.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...