Ce a cerut Mugur Isărescu Parlamentului României. Guvernatorul BNR are o mare temere

Ana Anitoiu, Alexandru Teodorescu 23.06.2021, 23:18
Ce a cerut Mugur Isărescu Parlamentului României. Guvernatorul BNR are o mare temere

Mugur Isărescu a trimis o solicitare către Parlament. Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) a cerut o modificare a proiectului de lege ce interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar, recent aprobat de Executiv. Iată ce schimbare consideră că este necesară, în contextul în care el va împlini vârsta de 72 de ani la 1 august.

Ce modificare a cerut Mugur Isărescu Parlamentului

Mai exact, Mugur Isărescu a cerut ca proiectul de lege să fie modificat pentru a-i include la excepții și pe membrii Consiliului de administraţie al BNR, astfel încât și aceştia să aibă opțiunea de a-și desfășura activitatea şi după împlinirea vârstei de 70 de ani, fără să își piardă pensia.

Proiectul de lege arată că persoanele care își desfășoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, unui act de numire în funcție sau a unui raport de serviciu și care îndeplinesc condițiile de pensionare au posibilitatea să lucreze în continuare, la cerere, până la împlinirea vârstei de 70 de ani. Mugur Isărescu, guvernator al BNR, va împlini în curând 72 de ani.

Ce a cerut Mugur Isarescu Parlamentului Romaniei. Guvernatorul BNR are o mare temere
Mugur Isarescu

Ce excepții a stabilit Guvernul la proiectul de lege

Excepțiile pe care Guvernul le-a stabilit de la interdicţia cumulului pensiei cu salariul în sistemul public sunt pentru parlamentari și membrii Academiei Române, dar nu şi pentru membrii din conducerea Băncii Naționale a României.

Prin urmare, Mugur Isărescu a atras atenția că în proiectul de lege nu sunt incluse prevederi cu privire la persoanele care îşi desfăşoară activitatea în baza unui act de numire în funcţie în cadrul autorităţilor şi institutiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, şi care au împlinit vârsta de 70 de ani anterior intrării în vigoare a legii. Adică așa cum este cazul său.

Guvernatorul BNR a explicat că absența acestor prevederi din proiectul de lege ar putea fi interpretată prin faptul că, în aceste cazuri, actul de numire în funcţie încetează de drept la data împlinirii vârstei de 70 de ani. Totuși, încetarea de drept produce efecte înainte de expirarea perioadei prevăzute în cuprinsul actului de numire în funcţie.

Ce avere are Mugur Isărescu

Mugur Isărescu a strâns o avere. În ultimul an fiscal, guvernatorul BNR a încasat 897.000 de lei de la Banca Națională, potrivit declarației de avere aferente finalului lunii iunie 2020. În precedentul an fiscal, el încasase 806.000 de lei. Prin urmare, veniturile sale, din salariu și indemnizații de ședință, au crescut cu 7.500 de lei.

În plus, conform declarației de avere pe care a completat-o în anul 2020, Mugur Isărescu are terenuri, dintre care unul agricol sș unul intravilan, ambele aflate în județul Ilfov. Vezi AICI mai multe detalii despre averea lui Mugur Isărescu!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...