Ce a apărut la Moscova, în timpul paradei de 9 Mai. Sunt imaginile rușinii pentru Putin

Beatrice Dumitru 09.05.2023, 20:59
Ce a apărut la Moscova, în timpul paradei de 9 Mai. Sunt imaginile rușinii pentru Putin

Pe data de 9 mai este sărbătoare națională în Rusia, pentru că se celebrează Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste, în urmă cu 78 de ani. Deși este cel mai important eveniment pentru Vladimir Putin, anul acesta parada militară nu a mai avut strălucirea din anii trecuți. Ce a apărut pe străzile din Moscova.

Ce a apărut la parada militară din Piața Rosie

Ziua Victoriei este cel mai important eveniment al anului pentru Vladimir Putin, însă de data aceasta a fost umbrită de eșecurile trupelor Kremlinului de pe frontul din Ucraina. Cel puţin şase regiuni ruseşti au renunţat la manifestaţiile tradiţionale.

Din motive de securitate, ruşii au renunţat la spectacolul aviatic şi la defilarea Regimentului Nemuritorilor și, pentru prima dată în 16 ani, la parada militară din Piața Roșie din Moscova nu au fost blindate grele. În schimb, a putut fi văzut un singur tanc, vechi de 80 de ani. Este vorba de modelul T-34, folosit de Armata Roșie în cel De-al Doilea Război Mondial.

Anul trecut, la parada militară din Piața Roșie au defilat zeci de tancuri în Piața Roșie. Rusia ar fi pierdut în războiul din Ucraina un număr de 1.937 de tancuri, dintre care 1184 au fost distruse, 103 avariate, 105 abandonate, iar 545 capturate de ucraineni, potrivit site-ului Oryx, care contabilizează pierderile armatei ruse pe front.

Ce a spus Vladimir Putin de Ziua Victoriei

În discursul tradițional ținut de Vladimir Putin cu ocaziei Zilei Victoriei,  a spus că viitorul Rusiei „se bazează pe” soldații care luptă în Ucraina.

„Nu este nimic mai important acum decât efortul lor de a luptă”, a spus liderul de la Kremlin.

De asemenea, Vladimir Putin și-a folosit discursul pentru a-și justifica decizia de a invada Ucraina, acuzând „elitele globaliste occidentale” că provoacă conflicte. Civilizația se află din nou „la un punct de cotitură decisiv”, a afirmat el în fața unei mulțimi compuse doar din oficiali și veterani, deoarece evenimentul nu a fost deschis publicului.

Adresându-se trupelor care luptă în Ucraina, dintre care unele au fost prezente în Piața Roșie, Vladimir Putin a spus că „a fost declanșat un război adevărat împotriva Rusiei”.

Securitatea țării depinde de voi astăzi, viitorul statalității noastre și poporul nostru depinde de voi”, a transmis el, citat de BBC.

Aceasta a fost a doua paradă de Ziua Victoriei de când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, în februarie 2022.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...