Ce a apărut în fața Guvernului în ziua în care Klaus Iohannis a anunțat noile restricții. Imaginile vorbesc de la sine

Cătălina Burghelea 21.10.2021, 06:57
Ce a apărut în fața Guvernului în ziua în care Klaus Iohannis a anunțat noile restricții. Imaginile vorbesc de la sine

În ziua în care președintele Klaus Iohannis a punctat din nou importanța vaccinării pentru a scăpa de pandemia de coronavirus, precum și noile măsuri ce urmează să intre în vigoare de luni, în fața Guvernului României a avut loc un protest inedit. Mai multe femei îmbrăcate în negru s-au aliniat în fața clădirii Guvernului, pentru a trage un mare semnal de alarmă.

Protest inedit în Piața Victoriei

Klaus Iohannis a anunțat noi restricții pentru următoarea perioadă. Până când rata de vaccinare din România va crește, președintele țării a precizat că este nevoie de măsuri pentru limitarea răspândirii Covid-19. Tot miercuri, 20 octombrie, în Piața Victoriei din Capitală s-a desfășurat un protest inedit.

Mai multe femei îmbrăcate în negru s-au aliniat în fața Guvernului

Reţeaua pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor a organizat un flash mob în fața Guvernului României, prin care a semnalat o serie de probleme grave petrecute în pandemie. Centrul Filia a solicitat, printre altele, utilizarea brăţărilor electronice pentru monitorizarea agresorilor la nivelul întregii ţări şi servicii adecvate şi accesibile în domeniu.

“Brăţările electronice pentru monitorizarea agresorilor să fie implementate de urgenţă şi la nivelul întregii ţări, nu doar pilotate pe Bucureşti pentru următorii 3 ani, începând din martie anul viitor. Cerem, de asemenea, servicii adecvate şi accesibile pentru toate supravieţuitoarele violenţei domestice din România în care personalul care intră în contact cu acestea, să fie format în ceea ce priveşte stereotipurile de gen, inegalităţile de gen, violenţa împotriva femeilor şi modul în care aceasta se manifestă. De asemenea, solicităm formarea procurorilor, poliţiştilor, magistraţilor care intră în contact cu astfel de cazuri, pentru a diminua prejudecăţile pe care de foarte multe ori aceştia, ca mare parte din societatea din România, le au”, a precizat Andreea Rusu, director executiv al Centrului Filia, pentru Agerpres.

Semnal de alarmă pentru politicieni

La nivel global, în perioada pandemiei de Covid, numărul cazurilor de violenţă împotriva femeilor a crescut alarmant. Astfel, flash mob-ul organizat în Piața Victoriei de femei îmbrăcate în negru accentuează importanța accesului la servicii de protecție împotriva agresorilor.

“Accesul lor la servicii de protecţie a fost unul restricţionat, pe de o parte, având în vedere teama de a contacta un virus care există şi în rândul supravieţuitoarelor violenţei domestice şi, pe de altă parte, multe dintre aceste servicii, inclusiv în ceea ce priveşte obţinerea unui ordin de protecţie emis de instanţă, au fost restricţionate, cererile de multe ori se depuneau în online, şedinţele de judecată au fost de multe ori în online, ceea ce înseamnă că pentru victimele din mediul rural sau pentru victime sărace, care nu au acces la mijloace tehnologice sau internet sau inclusiv femei care sunt analfabete sau semianalfabete, accesul la Justiţie a fost redus”, a mai spus Rusu.

426 de femei şi fete au fost ucise

Doar în România, în primele opt luni ale anului în curs, 33 de femei au fost ucise de parteneri, foşti parteneri sau membri ai familiei, potrivit organizatorilor flash mob-ului. Iar 426 de femei şi fete au fost ucise de un membru al familiei în ultimii opt ani, dezvăluie sursa citată.

Reamintim că, în urma ședinței convocate miercuri la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis a anunțat noi restricții, ce vor intra în vigoare de luni.

Noi restricții impuse de Klaus Iohannis

Cele mai importante restricții anunțate de președintele României sunt:

  • de luni, vacanță școlară pentru toate clasele timp de două săptămâni
  • masca de protecție devine obligatorie peste tot, începând de luni
  • circulația restricționată noaptea, excepție fac doar cei vaccinați și cei cu legitimații de serviciu
  • la majoritatea activităților, acces doar cu certificatul verde.