CCR are în agendă, astăzi, sesizarea USR cu privire la legea care permite construcţia de hidrocentrale mici în ariile protejate

Elena Avramescu 29.06.2022, 09:22
CCR are în agendă, astăzi, sesizarea USR cu privire la legea care permite construcţia de hidrocentrale mici în ariile protejate

În cursul zilei de astăzi, Curtea Constituţională a României va discuta sesizarea USR în legătură cu legea care permite construcţia de hidrocentrale mici în ariile protejate. Uniunea Salvaţi România spunea că a sesizat Curtea Constituţională pe legea „care lasă cale liberă pentru finalizarea şi funcţionarea hidrocentralelor ilegale în arii naturale protejate”.

CCR discută azi despre sesizarea USR

Astfel că în sesizarea depusă la CCR, USR a invocat nu mai puțin de 11 argumente de neconstituţionalitate, cum ar fi încălcarea principiului bicameralismului, în condiţiile în care există diferenţe majore de conţinut juridic între forma adoptată de Senat, ca primă Cameră sesizată, şi forma adoptată de Camera Deputaţilor.

„O lege care exonerează „poluatorul” de la obligativitatea întocmirii studiilor de impact şi a studiilor de evaluare adecvată este profund neconstituţională, afectând dreptul fundamental la ocrotirea sănătăţii. Deteriorarea corpurilor de apă, distrugerea ecosistemelor acvatice, precum şi a habitatelor forestiere afectează inclusiv sănătatea umană. Finalitatea studiilor de impact asupra mediului o reprezintă şi stabilirea soluţiilor pentru prevenirea sau limitarea impactului ecologic mai sus menţionat, precum şi identificarea autorităţilor responsabile în situaţia dezastrelor ecologice, pe principiul „poluatorul plăteşte”.

În condiţiile în care legea ridică protecţia garantată ariilor protejate pentru astfel de proiecte hidroenergetice, acordând, în schimb, „imunitate” proiectelor hidroenergetice prin simpla invocare a interesului public major, riscul creat pentru mediul înconjurător şi sănătatea umană este unul major”, se arată în sesizarea USR, potrivit Agerpres.

Legea care permite constructia de hidrocentrale mici in ariile protejate, pusa in dezbatere
Hidrocentrale mici Romania

În plus, la data de 23 martie, Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat un proiect care prevede că obiectivele de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuţie cu procent de realizare mai mare de 60% sunt considerate proiecte de interes public major şi de siguranţă şi securitate naţională, iar până la data de 31 decembrie 2025 urmează să fie puse în funcţiune.

„Obiectivele de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuţie cu procent de realizare mai mare de 60%, la data de 1 mai 2022, sunt considerate ca fiind proiecte de interes public major şi de siguranţă şi securitate naţională, urmând a fi puse în funcţiune până la data de 31 decembrie 2025.

Finalizarea acestor obiective de investiţii care se suprapun cu arii naturale protejate este posibilă, cu condiţia ca Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor să propună în compensare pentru suprafeţele ocupate o zonă echivalentă din punct de vedere al biodiversităţii cu zona ocupată de obiectiv, până la punerea acestuia în funcţiune, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2025”, mai prevede acest proiect.

Urmăriți Impact.ro și pe